https://www.svhuizen.nl/die-dying-seconds-huizen-rijnsburgse-boys-1-2/n3158c129
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Heel dicht was Huizen in de eerste officiële wedstrijd van 2017 bij een bonuspunt. Diep in blessuretijd gooide Rijnsburgse Boys roet in het eten door er alsnog met de overwinning vandoor te gaan...
  die-dying-seconds-huizen-rijnsburgse-boys-1-2

  Koud
  Een felle sneeuwjacht bezorgt onze ruitenwissers overwerk als mijn lieftallige echtgenote mij de fietstocht naar de Wolfskamer bespaart door me even af te zetten op het sportpark. Bezorgd vraagt ze of ze niet even moet wachten om te zien of het wel door gaat, maar de vertrouwde aanblik van onze in fraai bordeauxrood gestoken stewards laat me haar met een gerust hart afreizen naar het afzwemmen van onze kleinzoon.
  En eenmaal in de bestuurskamer zien we hoe de loodgrijze hemel binnen enkele minuten plaats maakt voor een strak blauw exemplaar en ziet de wereld er ineens veel speelbaarder uit.
  Maar het blijft een frisse bedoening natuurlijk en ik benijd de mannen die straks in dat tricotje het veld op moeten dan ook bepaald niet.
  Het wedstrijdformulier leert me dat Henk van de Pol weer een logische opstelling uit zijn hoge hoed heeft getoverd: Sam Doeve neemt naar ik verwacht de plek in de laatste lijn over van de geblesseerde Joey Papamelodias. Midweeks tegen Sparta Nijkerk had Van de Pol daar al mee geëxperimenteerd en blijkbaar was ook hij tot de conclusie gekomen dat Sam daar heel best uit de voeten kan. Die laatste lijn wordt voor Verkerk uiteraard verder opgetrokken met de vertrouwde namen: Benning, Vente, Oehlers. Kort daarvoor verwacht ik Bilal Laoikili en de ook dinsdag weer als een jonge God spelende Van Toor. Met de punt naar voren, dus en die punt wordt dan gevormd door De Graaf die achter de voorwaartsen El Biyar, Van Loen en Iry Etwi speelt. Tenminste: zo puzzel ik het in elkaar op basis van die namenlijst, maar het komt me logisch over.
  Bij onze gasten begint Rachid el Yaakoubi op de bank, evenals Martijn Tjon-A-Njoek, beide namen die me wat al te bekend in de oren klinken.

  It giet oân…
  Het veld is goed bespeelbaar en alleen in de schaduw voor de tribune zien we nog wat sneeuwrestjes, maar het blijft snerpend koud met gevoelstemperaturen waar rayonhoofden over het algemeen heel nerveus van worden. Na een bibberende minuut stilte vanwege het verongelukken van de vader van de assistent-trainer van de Rijnsburgers gaan we dan aan de eerste officiële wedstrijd van 2017 beginnen. In de heenwedstrijd werden we redelijk kansloos weggespeeld, maar toch heb ik op de een of andere manier hoop op een goede uitslag. Wellicht gebaseerd op de verbeterende resultaten van onze eigen ploeg en wellicht ook doordat de Rijnsburgers inmiddels een goede subtopper zijn geworden, zonder direct kans te maken op de titel – al heb ik de indruk dat je dat in deze divisie maar nooit met zekerheid kunt stellen – waardoor het ‘heilig vuur’ wellicht wat geluwd is en men wellicht wat minder gemotiveerd aan de routineuze klus tegen het onderaan bengelende Huizen begint.
  Ik zit daar zo nog wat over na te mijmeren als meteen in de eerste minuut Huizen al een corner moet toestaan uit een stevig opdringend Rijnsburgse Boys. Onze gasten willen blijkbaar snel zaken doen. Mijn overpeinzingen worden in de vierde minuut al helemaal gelogenstraft als Wesley Goeman een fabelachtige lange pass over zeker een meter of veertig verzendt. De bal zeilt over onze verdediger en wordt perfect aangenomen door Joël Tillema die de bal meteen goed voor de voeten heeft als hij met deze actie ineens oog in oog met Verkerk komt te staan. Tegen zijn bekeken schuiver heeft onze doelman geen enkele kans en met nog geen vijf minuten op de klok lopen we al weer achter de feiten aan. Wat een domper weer!

  Herstel
  Huizen moet even van de schrik bekomen, maar na een minuut of tien zien we toch hoe onze mannen het heft weer wat meer in handen nemen. Zakaria el Biyar haalt de achterlijn, maar zijn voorzet raakt letterlijk kant noch wal. En dat zou deze eerste helft een beetje het verhaal van de wedstrijd gaan worden: waar ik tegen Sparta Nijkerk de passing nog zo kon roemen, zie ik nu toch wel heel erg veel onnozele ballen zomaar het luchtledige in vliegen.
  Rijnsburg koestert zo de voorsprong en laat Huizen lekker spartelen. Weinig geïnspireerd jaagt men de ballen naar voren en daar is er dan steeds die laatste lijn van de groen-gelen die de bal opvangt en weer aan een nieuwe aanval begint die steevast in de eindfase weer bij een in smetteloos wit gehulde speler terecht komt.
  Huizen mag een aantal corners nemen. In de vijftiende minuut wordt er wat paniekerig door Rijnsburg verdedigd en Bilal legt de corner over de hele op de vrijstaande Benning. Deze laat de bal echter wat te ver van zijn voet springen en in het duel dat dan volgt schreeuwt de Huizer aanhang om een strafschop. Ik zit er echter te ver vanaf om met zekerheid te kunnen stellen dat het een strafschop was. Scheidsrechter Ruperti ziet er in ieder geval niets in en laat doorspelen. Zoals de arbiter van dienst wel meer zaken over het hoofd zag en met de mantel der liefde trachtte te bedekken. Zo wordt Van Loen even later met een zuivere elleboog gevloerd en laat Ruperti doodgemoedereerd doorvoetballen. Als Van Loen kort daarop er zelf ook een keer stevig ingaat is er dan ineens weer wél geel voor onze spits.
  Met een half uur op de klok weer een serie corners. Deze keer dan voor de Rijnsburgers. Leroy Oehlers blokkeert een goed schot van Jeffrey Jongeneelen en de derde van deze serie hoekschoppen vliegt voorlangs zodat we weer opgelucht adem kunnen halen. Het waren speldenprikjes van onze gasten, waar Huizen toch grote delen van deze eerste helft het meeste balbezit had. Er echter ook iets gevaarlijks, iets kansrijks mee doen was helaas nog wat teveel gevraagd. Van Toor moet nog een keer goed ingrijpen als een artistieke hakbal tot een uitbraak van onze gasten lijkt te gaan leiden. Dan zien we Iry Etwi toch nog dicht bij de gelijkmaker als hij in de 39e minuut een goede combinatie opzet met Guido de Graaf. Diens schot wordt moeizaam gestopt door doelman Van Nieuwkoop en Iry kan nog net bij de rebound. De Rijnsburger defensie is echter alert en binnen no-time is Iry ingesloten tussen verdedigers die een doelpoging onmogelijk maken. Dichter dan dit waren we nog niet bij een goal gekomen en het geeft toch weer moed voor het vervolg van deze wedstrijd.

  Rust
  Zo breekt de rust aan met een 0-1 die in mijn ogen geen recht doet een het spelbeeld van deze eerste helft. Huizen lijkt zich weer in de eigen voet te schieten door die dekkingsfout en het slordige spel in balbezit. Voorin lijkt de Rijnsburger defensie weinig moeite te hebben met onze flanken, waardoor het gevaar vooral lijkt te moeten komen van een individuele actie van Van Loen of De Graaf.
  Behoudens die magistrale cross-ball en die schitterende goal hebben onze gasten voetballend ook nog niet veel laten zien en dat maakt het verblijf op die snerpend koude Wolfskamer bepaald niet tot een feest.
  Op de bank hebben we nog Aron Klaassen, Jorik van Ruiswijk, Rudy Etwi en Hidde van der Veldt, maar ik zou zo één-twee-drie niet weten voor wie die dan in het veld zouden moeten komen. Want al spelen onze vleugels dan een matige wedstrijd, ik verwacht niet dat eventuele remplaçanten het beter zullen doen tegen die potige verdedigers van Rijnsburg.

  Onveranderd
  Zoals te doen gebruikelijk laat Van de Pol zijn ploeg in tact. Maar ook het spelbeeld ondergaat weinig verandering: de Rijnsburger Boys houden wat gemakzuchtig tegen en Huizen doet zijn uiterste best gebruik te maken van die gemakzucht, maar ontbreekt het aan de finesse en de stootkracht om potten te breken.
  Even slaat de schrik ons om het hart als Jongeneelen alleen voor Verkerk opduikt, maar gelukkig redt Verkerk met de voeten en besluit het arbitrale trio tevens tot buitenspel. Ook een schot van Jordy Strooker spat rakelings langs de voor ons goede kant van de paal als iedereen achterin wat onvast ter been is op het door een ferme hagelbui wat glad geworden veld. Sam Doeve grijpt prima in als een speler van Rijnsburg fraai naar binnen trekt. Hij doet dat met een overtuiging die een routinier op die positie waardig is.
  Dan grijpt Van de Pol toch in en brengt Jorik van Ruiswijk voor de hard werkende, maar verder wat kleurloos spelende Zakaria el Biyar. Vier minuten later neemt Huizen snel een vrije schop en dat levert een schotkans op die echter tot hilariteit van de Rijnsburger aanhang vlak voor me ‘Huizenhoog’ over gaat.
  Een goede kopkans dan voor Jongeneelen die de bal uit een corner echter recht in de handen van de goed opgesteld staande Verkerk kopt. Als Huizen er dan snel uitkomt levert dat nog wat schermutselingen voor de goal van Van Nieuwkoop op, maar de pogingen missen de scherpte en de ‘power’ om de Rijnsburger aanhang ernstig te verontrusten.
  Ook Aron Klaassen komt dan binnen de lijnen om Bilal Laoikili af te lossen.

  Tijd
  De tijd begint nu toch te dringen. Nog steeds heb ik het gevoel dat we deze wedstrijd niet hoeven te verliezen, maar dan zal er toch zo langzamerhand nu toch wel eens iets ‘dreigends’ op de mat moeten worden gelegd.
  Arbiter Ruperti ziet dan weer een klink-klare elleboog over het hoofd die deze keer ten koste gaat van Jorik van Ruiswijk. Ik denk nog: daar gaan die arme jongen zijn voortanden weer, maar gelukkig valt het allemaal mee en kan Jorik de wedstrijd voortzetten. Even later komt hij niet echt tot een schot als een dreigend ogende aanval hem in kansrijke positie zet. Het levert hem wel een corner op die op zijn beurt ook weer tot een corner leidt. Doeve neemt de bal en zwaait hem in één keer op de lat!
  Verkerk moet op zijn beurt naar de hoek op een schot van Strooker en pakt daarmee stijlvol de hard ingeschoten bal.
  En dan gebeurt het dan toch! De bal komt rand zestien voor de voeten van Arnoud van Toor die het gaatje ziet in het woud van benen en de bal daar keurig doorheen plaatst in de verre hoek en daarmee doelman Van Nieuwkoop kansloos laat: 1-1!
  Een terechte stand gelet op het beeld van de wedstrijd, waarin Huizen toch vooral de ploeg was die er een wedstrijd van trachtte te maken. Loon naar werken, dus.
  Huizen zit in de flow en Rijnsburg trekt alles uit de kast om de schade niet verder op te laten lopen. Fanatiek jaagt Van de Pol zijn mannen op om door te gaan voor een driepunter en attendeert de arbitrage op het tijdrekken van onze gasten en spoort de ballenjongens aan de ballen snel weer in het spel te brengen. Huizen lijkt op te gaan voor een heuse en onverwachte driepunter.
  Een waarschuwing dan: een dwarrelbal van Strooker dwarrelt zomaar op de lat boven de kansloze Verkerk, we slaan de waarschuwing echter in de wind en blijven gaan voor de winnende treffer. Rijnsburg trainer Mulders brengt dan Joost Leonard nog voor Donny Verdam en het rugnummer 9 doet vermoeden dat hij er een spits bijzet om via de lange bal de defensie wat meer speelruimte te geven.
  En dan voltrekt zich toch dat noodlot dat u al uit de titel van dit verslag opmaakte: de blessuretijd is inmiddels al ingegaan, een uitval van Rijnsburg en Huizen moet aan de noodrem. De bal ligt echter ruim buiten het strafschopgebied en er lijkt op zich nog geen vuiltje aan de lucht. De eerste poging van de gasten mislukt jammerlijk en we halen opgelucht adem. Maar dan besluit arbiter Ruperti dat de bal overgenomen moet worden. Ik heb op de tribune geen idee wat daar de reden toe is, maar ik laat me na afloop vertellen dat de bal niet op de juiste plek lag. Een fout van Rijnsburg lijkt me, die dan ‘beloond’ wordt met een herkansing. Maar nogmaals: ik heb het alleen van horen zeggen. Even wat verwarring in de gelederen, een lobje deze keer in de mêlee van spelers. Een kopbal van Jeroen Hessing en de bal valt zomaar voor de voeten van de vrijstaande Joël Tillema die daarmee een niet te missen kans krijgt en dus zijn tweede van de dag maakt…
  Ik weet niet eens meer of arbiter nog heeft laten aftrappen. Helemaal ziek was ik op dat moment. De tranen klotsten achter mijn ogen, verslagen en helemaal stuk zit ik achter de juichende menigte vlak voor me, helemaal murw geslagen van de teleurstelling…

  Henk van de Pol
  “Nee, ik ook niet!” antwoordt Henk als ik hem voorleg dat ik geen moment het idee heb gehad dat we deze wedstrijd zouden gaan verliezen. “Maar goed, wat doen het wel gewoon zelf helemaal verkeerd, hoor! De manier waarop we met 0-1 achter komen is toch tekenend, of niet? Een bal over vijftig meter gewoon niet goed inschatten. Ja, dat ie bal prachtig is en dat hij ‘m geweldig meeneemt, dat kan allemaal wel, maar het gaat om de verkeerde inschatting bij onszelf, dat we er gewoon niet bij zitten. Ik denk dat we verder een prima wedstrijd gespeeld hebben, maar als je dan in de laatste minuut wéér niet met je man meeloopt.. Tja… Ze hebben verder één bal op de lat geschoten en verder geen kans gehad! Die 1-1 had inderdaad een terechte uitslag geweest. Weer in de slotseconden, maar dat ligt gewoon aan onszelf. Het werd een open wedstrijd in die slotfase en er waren kansen over en weer, de beslissende had in aan weerskanten kunnen vallen en dan blokken we gewoon onze man niet af, lopen we gewoon niet mee, zo akelig simpel is het gewoon! Dan kan je er wel honderdduizend keer beelden op los laten en honderdduizend keer zeggen dit moet je doen, als je niet met je man meeloopt dan houdt het gewoon op, klaar…
  Maar goed, natuurlijk doet dit zeer, maar volgende week is er weer een wedstrijd, zo simpel is het eigenlijk. Er is verder niks verloren, het is alleen vreselijk dom en zuur dat je het op deze manier weer weggeeft terwijl je gewoon een goede wedstrijd speelt.
  Ja, ik ben verder eigenlijk best wel positief, al overheerst de zure smaak dat we het op deze manier weer weggeven zelf. Totaal onnodig…
  Dus uithuilen en weer verder gaan. Maar dit gebeurt ons wel veel te vaak!
  Ik verwijt de ploeg niet zo heel veel, mogelijk alleen dat ze de eerste helft te weinig lef getoond hebben, dat ging de tweede helft gelukkig beter, maar de eerste helft toonden ze veel te veel angst, te veel ontzag voor Rijnsburg. De momenten die we kregen, daar deden we de eerste helft te weinig mee. Maar dat heeft natuurlijk met een stukje overtuiging te maken. Niet dat we slecht speelden, maar ik miste de overtuiging…”

  Sam Doeve
  Hij speelde een zeer gedegen wedstrijd en eigenlijk een van de betere wedstrijden die ik hem in een groen-geel shirt heb zien spelen. En dat op die voor hem toch wat ‘vreemde’ plaats centraal achterin.
  “Ja, maar daar kóóp je niks voor!” reageert hij als ik hem complimenteer met zijn goede optreden van vanmiddag. “Het is voor mij niet echt een hele vreemde plek: ik heb twee jaar bij VVOG centraal achterin gespeeld, en bij Lelystad heb ik ook laatste man gestaan. Dus ik heb er wel wat ervaring mee.
  Ja, we mogen er inderdaad wel trots op zijn dat we tegen een sterke tegenstander als Rijnsburg zo goed overeind bleven, maar de eerste bal én de laatste bal gaat er in. Dan kan je nog zo goed in die andere 85 minuten voetballen, maar dat heeft dan geen zin. En het is niet de eerste keer dit seizoen dat ons dit overkomt, het is een terugkerend ‘dingetje’.
  Bij die laatste vrije trap dirigeerde ik Wouter Vente en Jorik van Ruiswijk nog naar voren om ze uit de zestien te houden, ik dacht dat het redelijk goed stond, maar die laatste man van hun wint het kopduel en dan staat die Tillema vogeltjevrij. Dan kan je coachen wat je wilt, maar als je niet meeloopt houdt het gewoon op!
  Dit is natuurlijk voor ons allemaal een bittere teleurstelling. Hoe we dit gaan verwerken en op gaan pakken, dat zal komende week moeten blijken. We moeten de draad gewoon weer goed oppakken op de training en er vol voor gaan naar Rijnvogels toe. De enige remedie tegen deze kater is een overwinning. Maar op dit moment zijn we daar nog helemaal niet mee bezig, nu moeten we even deze teleurstelling zien te verwerken. Even een biertje pakken, mekaar diep in de ogen kijken en dan maandag op de training de focus weer volledig op Rijnvogels. Wij winnen geen enkele wedstrijd ‘makkelijk’, we zullen er altijd vol voor moeten gaan. Er is een aantal ploegen die gewoon een maatje te groot voor ons zijn, maar er zijn ook genoeg ploegen waar we voetballend niet voor onder doen. Maar we verloren ze dus wel, uiteindelijk is het ook kwaliteit dat telkens de eerste en de laatste bal er telkens ingaat. Dan kunnen de verschillen nog zo klein zijn, maar dan word je toch met je neus op de feiten gedrukt en kregen we te toch te vaak die deksel op onze neus. Maar we gaan vol vertrouwen door, dit even wegspoelen met een biertje en dan maandag het vizier weer volledig op Rijnvogels. We geven niet op!”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Terwijl ik op Sam sta te wachten in de catacomben, raak ik even in gesprek met Arnoud van Toor, de maker van onze fraaie goal die ons een kwartier lang het idee gaf dat we tegen deze sterke tegenstander gewoon met een bonuspunt van het veld zouden gaan stappen. We zijn het er over eens dat we als ploeg toch stappen hebben gemaakt. Eerder dit seizoen werden we toch redelijk kansloos naar een nederlaag gespeeld tegen Rijnsburg, nu blijven we toch lang in de wedstrijd en was een punt zonder meer verdiend geweest. De verschillen in deze klasse zijn klein. Een paar ploegen steken er met kop en schouders bovenuit, daar hoef je je geen illusies over het resultaat te maken. Maar als je genoeg energie in de wedstrijden stopt tegen die overige ploegen, dan ben je zeker niet kansloos.
  Ik houd me toch maar vast aan die stijgende lijn. Vandaag glipte er weer een puntje door onze vingers, net zoals er drie door onze vingers glipten tegen DVS, twee tegen Groningen. Punten die een enorm verschil op de ranglijst hadden kunnen maken en waar we zó dichtbij waren. Seconden, millimeters, zeg het maar. Vrouwe Fortuna is ons dit seizoen bepaald niet gunstig gezind. Waar we vorig seizoen dit soort wedstrijden net wél over de streep trokken, gaan ze nu verloren.
  Toch is dat niet alleen ‘mazzel’ of ‘geluk’, het is ook een kwestie van kwaliteit: we moeten nu opboksen tegen ploegen die allemaal minimaal zo sterk zijn als de toppers waar we vorig seizoen tegen in de wei kwamen. En qua kwaliteit zie ik dus progressie, zie ik vooruitgang, ook al gingen we dan vandaag weer zo vreselijk triest de mist in.
  Voor velen was de arbitrage debet aan het verlies. Ik geloof dat niet. Natuurlijk was de beslissing om die vrije schop over te laten nemen discutabel, maar de fouten die er dan vervolgens worden gemaakt hadden we ook in een andere situatie gemaakt en dus was die beslissing slechts bijzaak.
  Ook riep een aantal mensen dat we te vaak in de eerste minuten van de wedstrijd al tegen een tegengoal aanliepen. Ik ben wel iemand van de statistieken en dus ging ik eens even turven:

  Minuut:               Aantal tegengoals:
  0-15                      6
  16-30                    7
  31-45                    7
  46-60                    5
  61-75                    1
  76-90+                  6

  Geen echt 'onevenredige' verdeling dus, al blijft het feit natuurlijk wel dat we toch wel redelijk vaak in de slot- en openingsminuten goals tegen krijgen. Opvallend is ook wel dat we blijkbaar tussen de 61e en de 75e minuut moeilijk te kloppen zijn, de periode waarin Henk meestal zijn wissels brengt? Zou dat een relatie hebben? Ik durf het niet te zeggen.
  Geen bonuspunten dus tegen Rijnsburg. Een ploeg waartegen we op voorhand eigenlijk nauwelijks op een resultaat durfden te hopen. Dat is jammer, want de tijd gaat dringen, ook al lijkt het slot van de competitie nog ver weg. De verschillen zijn klein: één puntje tot Almere (die krijgen we nog uit), vier puntjes tot Capelle en O.D.I.N. (krijgen we nog beide!), maar ook nog maar vijf puntjes tot onze eerstvolgende tegenstander Rijnvogels. Rijnvogels dat een succesvol trainingskamp in wamer oorden achter de rug heeft en dat daarvan blijkbaar meteen de vruchten plukte door met 2-0 van O.D.I.N. te winnen. Die hebben de zoete smaak van de overwinning te pakken. Aan ons om daar een bittere pil van te maken volgende week!

   

   

   

   

   

  Scoreverloop:
  05. Joël Tillema 0-1
  80. Arnoud van Toor 1-1
  90+3. Joël Tillema 1-2

  Kaarten:
   Denny van Loen (Huizen).

  Opstelling Huizen:
  Johan Verkerk, Danny Benning, Wouter Vente, Sam Doeve, Leroy Oehlers, Arnoud van Toor, Bilal Laoikili (c) (69. Aron Klaassen), Guido de Graaf, Iry Etwi, Denny van Loen, Zakaria el Biyar (59. Jorik van Ruiswijk).

  Opstelling Rijnsburgse Boys:
  Richard van Nieuwkoop, Jeroen Hessing, Jordy Strooker, Donny Verdam (c) (86. Joost Leonard), Jeffrey Jongeneelen, Sven Verlaan, Wesley Goeman, Niek Ossevoort, Masies Artien, Joël Tillema, Max Hudepohl (73. Rachid el Yaakoubi).