https://www.svhuizen.nl/dfs-uiteindelijk-toch-maatje-te-groot-voor-huizen-4-2/n3617c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  In een onderhoudende wedstrijd heeft Huizen uiteindelijk toch geen kans gezien een punt mee te nemen uit Opheusden... Een verslag
  dfs-uiteindelijk-toch-maatje-te-groot-voor-huizen-4-2

  Najaarszonnetje
  “’In het lekkere najaarszonnetje’ wordt zeker je openingszin, hè?” voorspelt materiaalman Hans Bos als ik bij de Wolfskamer kom aanfietsen. Ik word blijkbaar voorspelbaar en misschien moet ik dan toch maar eens wat meer gaan luisteren naar de tientallen mensen die me gedurende zo’n voetbalzaterdag allemaal zaken toevoegen ‘die ik dan maar eens in dat verslag moet gaan zetten.’ Aan de andere kant: ik vrees dat dat een verslag zou opleveren dat u écht niet wilt gaan meemaken.
  Maar Hans heeft wel een punt, want ondanks de sombere weersvoorspellingen vertrekken we in een stralend novemberzonnetje, prima voetbalweertje: fris, maar zonnig.
  Na de overwinning van vorige week zit de stemming er weer goed in in het Huizense.
  Een van de leuke bijkomstigheden van het amateurvoetbal is dat je op plekken komt waar je anders van je leven niet eens van gehoord zou hebben. Als je honderd willekeurige Nederlanders op een rijtje zet, dan vermoed ik dat nog geen drie man Opheusden ook maar bij benadering op de kaart hadden kunnen aanwijzen. Onze chauffeur wel, gelukkig, al kiest ie wel een route waar men bij het ontwerp blijkbaar geen rekening had gehouden met het feit dat er ook wel eens een spelersbus doorheen zou moeten. Het is vaak millimeterwerk, maar dan arriveren we dan toch op het knusse sportpark ‘t Heerenland. Geen tribune helaas en het sportpark lijkt er ook niet echt op ingericht om daar ooit nog eens plaats aan te gaan bieden. Inmiddels krijgt buienradar toch gelijk en is de hemel betrokken en heeft het najaarszonnetje plaats gemaakt voor een druilerig motregentje. Gelukkig is een van de bestuursleden zo vriendelijk om een stoeltje op het balkon te plaatsen zodat ik in ieder geval mijn schrijfgerei droog weet te houden. Het zicht is ondanks de hoge positie niet best: voor me heeft men een soort asbak gefabriceerd die boven de railing uitsteekt en wanneer er mensen naast me een beetje naar voren leunen wordt het grootste deel van het veld aan mijn zicht onttrokken. Ik doe het er maar mee.
  De opstelling biedt geen verrassingen Assink en zijn staf hebben ook voor vandaag weer gekozen voor de ploeg die vorige week de eerste overwinning in de boeken voetbalde. Rijnvis dus als van ouds onder de lat, daarvoor Benning, Vente, Papamelodias en Mensen, een middenrif met Buitenhuis, Klaassen en Smit. Van der Veldt, Önal en Van Waveren vormen dan de frontlinie tegen deze pittige Opheusdenaren. Dat houdt in dat Thomas Malolepszy weer vanaf de bank moet beginnen en daar gezelschap krijgt van Van Jaarsveld, Pelgrum, van Esterik en reservedoelman O’Niel.
  Wie echter wel op de bank ontbreekt is onze onvolprezen hoofdtrainer Erik Assink. Tot onze ontzetting vernemen we dat deze vanochtend met hartklachten in het ziekenhuis is opgenomen. Uiteraard wensen wij Erik ook vanaf deze plek heel veel sterkte en een spoedig herstel!
  Dat betekent wel dat assistent-trainers Bert Brons en Pieter Honing vandaag de honneurs waar zullen nemen.
  Geen kunstlicht ook op het hoofdveld van DFS. Dat gaat nog wat worden als de duisternis nog eerder in gaat vallen de komende weken. Zeker als de pupil van de week iedere week zoveel pogingen nodig heeft om de bal achter de vijandelijke doelman te jagen. Voorlopig zie ik dat als een gunstig voorteken…

  Kreunen
  DFS staat met een respectabele zestien punten op een keurige vijfde plek en heeft thuis een ongeslagen reputatie hoog te houden. Sterker nog: deze nog jongen competitie kreeg DFS thuis niet een enkel doelpunt tegen!
  En dat wil de thuisploeg laten zien. Meteen in de eerste minuut al een beetje paniek in de laatste lijn bij Huizen als Noë Bokila goed doorzet en Desmond Mensen een hoekschop weggeeft. De corner wordt gelukkig nog naast gekopt door Rutger Worm, maar de toon is gelijk al gezet: DFS draait Huizen de duimschroeven aan en men lijkt achterin nadrukkelijk zoekende naar de juiste rolverdeling om de Opheusdener storm te weerstaan. Met name de eerder genoemde Bokila snijdt beangstigend gemakkelijk al 1-2’end door onze defensie. De Huizer laatste lijn kreunt en steunt, maar houdt vooralsnog stand.
  Nadat een kopbal van Arjan Goorman na een langlopende aanval nog naast de goal van Rijnvis is verdwenen, gaat het dan toch mis: op het middenveld begint Hidde van der Veldt aan een loopactie met de bal die wel mis moét gaan. En dat gebeurt dan ook: hij wordt simpel van de bal gelopen en binnen een seconde staat Lucien Dost alleen voor Rijnvis. Hij kan de hoek op zijn gemakje uitkiezen en doet dat dan ook. Zonder Rijnvis ook maar een kans te geven in te grijpen legt hij de bal keurig binnen en kijken we binnen tien minuten dus al tegen een 1-0 achterstand aan. Een achterstand die we gezien de thuisreputatie van DFS niet 1-2-3 zullen goed kunnen maken - en al zeker niet gelet op het spelbeeld dat die eerste tien minuten daar in Opheusden vertoonden.
  Toch laat Huizen het er niet bij zitten en kort na de openingstreffer zet Huizen aan voor een aanval die tot een heuse schiettent voor de goal van Peter Veeneman leidt. Achtereenvolgens leggen Joey Papamelodias, Kevin Smit en Aron Klaassen aan voor een doelpoging, maar even zovele keren is er een Opheusdenaar die zich in de baan van het schot weet te gooien en de gelijkmaker blijft dan ook uit. Sterker nog: bij de eerstvolgende aanval krijgt DFS een vrije trap toegewezen. De bal komt voor en van dichtbij wordt er ingeknikt. Rijnvis weet de bal nog te keren, maar moet lossen. En dan is centrale verdediger Rick van Walsem er als de kippen bij om de bal van een meter afstand alsnog binnen te prikken: 2-0 en de wedstrijd lijkt binnen een kwartier dus al ‘klaar’. DFS drukt het veldoverwicht in doelpunten uit en behoudens de schiettent van zojuist heeft Huizen nog geen zweetdruppels op het voorhoofd van DFS keeper Peter Veeneman weten te toveren.
  DFS blijft aandringen en Rijnvis moet een keiharde schuiver van Rutger Worm onschadelijk maken, nadat Huizen opnieuw op het middenveld loopt te knoeien en balverlies lijdt.

  Hoop
  Dan mag Huizen in de tweeëntwintigste minuut een vrije trap nemen van een meter of vijfentwintig afstand. De bal ligt wat schuin voor de goal en de afstand lijkt te ver voor een directe poging. Quincy van Waveren gelooft er echter in en posteert zich achter de bal. Met die bekende vervaarlijke zwabber flitst de bal richting paal waar Veeneman zich heel vooruitziend had opgesteld. Desondanks krijgt hij de bal niet onder controle en moet een corner toestaan. De bal komt voor en als de aanval al bijna lijkt te worden afgeslagen is daar ineens Hidde van der Veldt die bij de tweede paal de bal alsnog achter Veeneman jaagt en de aansluitingstreffer op het bord brengt.
  En dan gaat Huizen er dus weer in geloven, temeer daar de Opheusdenaren toch wat van slag lijken door die eerste tegentreffer in eigen huis. Huizen neemt het initiatief over en drukt DFS terug op eigen helft. Een uitval en een pass van Van Walsem brengen Lucien Dost nog wel een keer voor Rijnvis, maar nu is Dost te gehaast en schiet recht in de handen van Rijnvis.
  Aan de andere kant brengt een mooie soepele Huizer aanval de bal hoog voor. Aron Klaassen torent voorbij de tweede paal hoog boven alles en iedereen uit en doet een koppoging om de bal via de grond binnen te laten slaan. Maar de afstand is te groot, de kopbal niet krachtig genoeg en de bal kan dan ook vrij eenvoudig door Veeneman onschadelijk worden gemaakt.
  Een minuut of acht voor de rust ziet Huizen dan haar inspanningen beloond als een soepele aanval ineens Murat Önal op de rand van de zestien vrij voor Veeneman brengt. Onze spits loopt dan al te trekkebenen na een harde botsing waarbij zijn knie en die van een tegenstander elkaar hard raakten. Ondanks de stramme knie blijft Murat weer ijzig kalm, ziet wat de doelman nog voor wanhopige pogingen probeert om doorboring van zijn heiligdom te voorkomen, maar maakt al die pogingen met een simpele voetbeweging futiel en nutteloos en we zien de bal keurig in het mandje rollen; 2-2! En gezien het spelbeeld zo tegen de rust zou Huizen zomaar eens door kunnen stoten naar de tweede overwinning op rij!

  Rust
  Het leek wel of Huizen nog niet goed wakker was die eerste tien minuten en voor we de slaap goed en wel uit de ogen hadden gewreven stond de 2-0 al op het scorebord. De tegentreffer bracht niet alleen Huizen weer in de wedstrijd, maar ook DFS aan het wankelen. De gelijkmaker was daarna het logisch gevolg van de wederopstanding van Huizen. Nu is het zaak om die lijn ook na de rust door te trekken en DFS verder de duimschroeven aan te draaien.
  We zien echter een moeizaam lopende Önal in de rust blijven lopen om de knie niet verder te laten opstijven. Dat gaat nog een probleem worden, want op de bank hebben we behoudens Thomas Malolepszy weinig opties meer om de spits eventueel te vervangen.

  Rommelig
  De opening van de tweede helft laat helaas niet diezelfde lijn zien waar we de eerste mee afsloten: het spel oogt rommelig en gehaast. Van DFS ook, trouwens en dat maakt deze eerste minuten van de tweede helft er niet beter op. Beide ploegen lijken wat te gehaast te willen voetballen: Huizen om snel de draad weer op te pakken, DFS heeft blijkbaar in de rust verbaal op de broek gehad en doet nu verwoede pogingen weer de hegemonie van het eerste kwartier te herstellen. Het lijkt erop, dat de ploeg die zich voetballend het eerste hervindt de wedstrijd wel eens naar zich toe zou kunnen trekken.
  En dat lijkt dan na een minuut of tien toch weer DFS te zijn. Nadat eerst Tim Sanders de bal nog voor de goal van Rijnvis langs heeft geknikt, legt Dost de bal perfect voor de voeten van Rutger Worm. Deze is echter even zijn evenwicht kwijt en terwijl hij dat hervindt weet de Huizer defensie de bal voor zijn voeten weg te pikken.
  Dan legt Huizen een soepele aanval op de mat en dat brengt Kevin Smit in een vergelijkbare positie als Önal bij de gelijkmaker. Maar Smit blijkt dan toch niet over de koelbloedigheid van onze nummer negen te beschikken en schiet de bal naast de goal van Veeneman.
  De druk houdt aan op de goal van Rijnvis: Desmond Mensen zit Bokila goed op de huid en als deze dan toch een schot uit de draai probeert, is dat een simpele opraper voor onze doelman. Ook een schot van Goorman wordt goed gekraakt door Joey Papamelodias, maar de druk van DFS neemt toe en de twijfel over een goede afloop begint daar op dat balkon evenredig af te nemen.

  Gouden wissel
  Achterin doet men met man en macht pogingen om zich de Opheusdenaren van het lijf te houden, maar door de druk beginnen er hier en daar wat steekjes te vallen: een mispeer achterin en de bal valt maar zo voor de voeten van Thijs Hendriks. Weer is het Rijnvis die op zijn post is en ons voor verder onheil behoedt. Maar niet alleen letterlijk pakken de donkere wolken zich boven ’t Heerenland samen…
  Tim Sanders wordt diep gestuurd en zijn wilde uithaal vliegt gelukkig ook naast de goal van Rijnvis en de wedstrijd is dan wellicht niet ‘fraai’, maar wel een lekker voetbalgevecht aan het worden waarbij de arbitrage de zaken goed aanvoelde en alleen ingreep waar nodig.
  Dan wordt in de 63e minuut aanvoerder Worm naar de kant gehaald ten faveure van Mark Harlaux. Opgelucht halen we adem, want die slimme nummer tien van DFS was toch wel bij heel wat aanvalsopzetten van de thuisploeg betrokken. Nu zou de angel mogelijk uit de DFS aanval getrokken kunnen zijn en zou Huizen wellicht zich weer wat makkelijker in de wedstrijd kunnen voetballen.
  Met een vrijetrap die genomen moet worden posteert Mark Harlaux zich even buiten onze zestien. De bal komt voor, wordt weggekopt en de aanval lijkt te worden afgeslagen, maar het eerste dat Mark Harlaux deze wedstrijd doet is een streep lanceren die met meetkundige precisie in het kruis past: 3-2 en Mark Harlaux kan zijn geluk niet op. Net als trainer Calderwood overigens: als je het begrip ‘Gouden Wissel’ zou moeten omschrijven, dan nam je deze goal als voorbeeld…

  Formaliteit
  Met een spits die op halve kracht speelt weet je dan dat de wedstrijd gelopen is. Quincy van Waveren worstelt zich het strafschopgebied binnen, maar zijn uithaal mist de precisie van de uithaal van Mark Harlaux en de bal vliegt voorlangs.
  Natuurlijk houden we hoop op een wederopstanding, maar we voelen en zien dat die hoop ijdel is. Huizen is gewoon niet meer bij machte voldoende gevaar voor de goal van Veeneman te stichten. Centrale verdediger Tim Sanders van DFS krijgt het dan op zijn heupen en begint aan een solo die hem over het hele veld voert om tenslotte op de laatste rots in de branding stuk te lopen: Kevin Rijnvis. Een kwartier voor tijd valt dan definitief het doek voor Huizen als we wederom slordig balverlies leiden en Lucien Dost er weer vandoor mag. Net binnen de zestien probeert Wouter Vente hem de voet nog dwars te zetten, maar het is juist dat voetje dat de bal dermate van richting verandert dat het Rijnvis kansloos maakt: 2-4… Over en sluiten…
  Huizen weet dat het geslagen is. De rek is eruit en ondanks dat men nog dappere pogingen onderneemt in de buurt van Veeneman te komen, is het vooral DFS dat frank en vrij de aanval zoekt. De Opheusdenaren voelen dat de groen-gelen aangeschoten wild zijn en willen allemaal individueel nog wel even een duit in dat zakje doen. Huizen snakt naar het eindsignaal en probeert manmoedig een vernedering te voorkomen. Heel verstandig wordt Murat Önal nog vervangen door Thomas Malolepszy die zijn uiterste best doet, maar in een uitgevoetbald team het verschil uiteraard niet meer kan maken. Hij is nog wel een keer dichtbij een voorzet van Wouter Vente, maar een dapper knokkend Huizen moet dan toch zijn meerdere erkennen in DFS dat zich daarmee weer wat steviger in de koppositie van de hoofdklasse B posteert…

  Bert Brons
  “Tja, wat moet ik er over zeggen?” vraagt de teleurgestelde Brons me als ik hem na de wedstrijd bij de kleedmakers opvang.
  Nou, waarom we de eerste helft zo slaapwandelend beginnen! In ieder geval niet ‘uitgeslapen’, want je staat binnen een kwartier al met 2-0 achter…
  “Nou, dat was zeker niet de intentie, hoor! Het was de bedoeling om ook gewoon zelf ook goed te beginnen, maar als je zelf ziet hoe de goals ontstaan: de eerste goal komt vanaf de zijkant waarbij Hidde naar binnen dribbelt en de bal kwijtraakt en we allemaal niet meer ‘goed’ staan. Bij de tweede goal moet Papamelodias die bal eigenlijk wegschieten en gaat hem dan op de borst nemen. Dan stuitert die bal weg en is hij ‘m kwijt en nummer twee ligt erin! Dat was dus steeds te lang wachten met het nemen van een beslissing! We hadden nog zo afgesproken dat als we snel zouden handelen dat ons dit soort zaken niet zou kunnen overkomen. Maar het overkomt ons toch weer!
  Daarna denk ik dat we een minuut of twintig heel goed hebben lopen voetballen! Dan blijkt dat we door de ploeg heel simpel rond te spelen ook gewoon tot twee goals kunnen komen. Daarmee rechtten we onze rug en kwamen weer op gelijke hoogte.
  Dan kan ik in de rust wel gaan lopen mekkeren wat er allemaal niet goed is gegaan, dat heeft dan geen zin meer want dat is geweest. Ik kijk dan liever naar de momenten dat we twee goals maken: via ons eigen spel, buitenkanten goed benutten.
  De tweede helft hebben we dan de intentie om niet meteen weer op achterstand te geraken, we wilden hetgeen zoals we de eerste helft hadden afgesloten weer oppakken. Maar dan zien je wat er gebeurt. Ik kan niet iemand als schuldige aanwijzen, maar dan neemt die gast die bal van een meter of vijfentwintig vol op de pantoffel en die vliegt zo gedragen door de wind in het kruis. Daar doe je niks aan.
  DFS was inderdaad sterker op dat moment doordat we niet meer lekker in ons spel kwamen. Maar doordat we Murat niet meer lekker aan konden spelen, kwamen ook onze zijkanten niet meer lekker uit de verf. We probeerden nog op balbezit te blijven spelen, maar dan komt daar op een gegeven moment die vierde goal overheen.
  Ja, wij hadden ook de intentie om die tweede helft de draad weer op te pakken van de eerste helft, maar we moesten in DFS gewoon ons meerdere erkennen.
  Het is nu maar te hopen dat Renee Troost snel weer bij de groep gaat aansluiten, dat is een man met slimheid en vastigheid die we node missen op het middenveld.
  Vandaag hebben we terecht verloren, over de hele wedstrijd gezien was DFS gewoon de betere ploeg, zeker de tweede helft…”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Natuurlijk heb je na zo’n lekker overwinning als vorige week een beetje het gevoel dat je de hele wereld wel aan kunt. Vandaag werden we echter weer eventjes met beide benen op de grond gezet door ’n DFS dat fysiek en voetballend gewoon de meerdere was. Het is geen schande om daar in Opheusden te verliezen en Huizen kan zich op de borst slaan dat ze de eersten zijn die daar hebben weten te scoren deze competitie en nog wel twee keer ook. Heel even leek Huizen zelfs de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar na de rust bleek DFS meer kracht uit de thee te hebben gehaald dan Huizen. Natuurlijk zal het de ‘intentie’ niet geweest zijn om ons in die openingsfase te laten overdonderen. Kan me niet voorstellen dat er een coach is die zijn mannen opdracht geeft om net te doen alsof ze nog niet goed wakker zijn om de tegenpartij zand in de ogen te strooien. Maar dat Huizen zeker de openingsfase niet ‘uitgeslapen’ op de mat stond, dat moge duidelijk zijn.
  Wat ook duidelijk was, dat als Huizen in goeden doen is ze het iedere tegenstander moeilijk kunnen maken. Als dat zondagsschot van Mark Harlaux er niet in was gevlogen, dan had ik het zonet nog niet geweten: dan had een puntje zeker tot de mogelijkheden behoord.
  Maar ‘hadden komt als hebben te laat is’ en dus stapten we met lege handen de bus weer in. In spanning werd er gewacht op de uitslag van NSC dat lang tegen HZVV op een gelijkspel stond en ons daarmee weer naar de laatste plek zou verbannen. HZVV wist uiteindelijk toch de winnende te maken, zodat we op doelsaldo net van die laatste plek wegbleven. Ik weet niet of u wel eens en zwaan van het water heeft zien opstijgen, maar daar doet Huizen me momenteel wat aan denken: fel klapwiekend knokken tegen de zwaartekracht, langzaam snelheid makend de zwemvliezen fanatiek watertrappend om los te komen van het wateroppervlak. Als wij nou net als die zwaan uiteindelijk in een sierlijke vlucht weten te komen, dan is het mij best, dan heb ik daar die moeizame start wel voor over.
  Aanstaande zaterdag volgt nu eerst het inhaalduel in en tegen Putten. In de voorbereiding hebben we al kunnen ervaren dat dit geen tegenstander is waar je fluitend heen rijdt in de overtuiging dat je er met drie punten uit terugkeert. Maar Huizen zal nu toch zo langzamerhand wel moeten: ook Urk pakte zijn tweede driepunter en lijkt daarmee de weg naar boven te hebben gevonden en langzaam maar zeker begint er een gat tussen de staartgroep en de rest van het peloton te ontstaan. Nu laat een overwinning meteen sprong op de ranglijst zien als de concurrentie het laat liggen, maar hoe lang zal dat nog het geval zijn? Het is te hopen dat ons lelijke eendje snel weer een mooie zwaan wordt.
  Komt u met mij naar de wederopstanding kijken in Putten?

  DFS – Huizen 4-2 (2-2)
    9. Dors                   1-0
  12. Van Walsem       2-0
  21. Van der veldt      2-1
  41. Önal                   2-2
  64. Harlaux              3-2
  74. Dors                   4-2

  Opstelling DFS
  Veeneman, Davelaar, Sanders, Van Walsem, Van Alst, Dors, Goorman, Worm (c), Bokila, Hendriks (77. Scheffer), Davids (66. Van Osenbruggen).

   

  Opstelling Huizen
  Rijnvis, Mensen, Vente (c), Papamelodias, Benning, Buitenhuis, Smit, Klaassen, Van Waveren, Önal (77. Malolepszy), Van der Veldt.