https://www.svhuizen.nl/de-malaise-duurt-voort-huizen-nsc-1-4/n3532c139
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  De malaise duurt voort: Huizen - NSC 1-4
  17 sep 2017
  Ron Tuijnman
  Met een uitermate teleurstellende 1-4 werd Huizen op eigen veld de oren gewassen door NSC. Een verslag...
  de-malaise-duurt-voort-huizen-nsc-1-4

  Tussen hoop en vrees
  Het echec tegen Eemdijk galmde afgelopen week nog heftig door in de Huizer gemeenschap. In de Lidl, op de markt en zelfs nog op de tribune word ik verschillende malen door mensen aangeschoten die me steevast met verbijstering in de stem vroegen hoe dát nou mogelijk was geweest! Ik moet ze het antwoord schuldig blijven en ‘vluchtte’ dan maar snel naar dat andere midweekse rampenscenario dat Feyenoord heette - dat leidde dan tenminste even af van de club die me zo na aan het hart ligt. Ik heb er slecht van geslapen, dat mag u rustig weten.
  Vandaag komt dus het Nijkerker NSC op bezoek, dat met één punt uit twee wedstrijden ook niet bepaald florissant uit de startblokken is gekomen en dus alle reden om een ‘rehabilitatie’ van onze mannen te mogen verwachten.
  Wouter Vente is met één wedstrijd schorsing weer speelgerechtigd en ik moet zeggen dat de KNVB zich deze keer van zijn redelijke en rechtvaardige kant heeft laten zien. Als ik het niet met Zeist eens ben, dan laat ik het hier onomwonden weten. Maar ik vind dat je dan andersom ook zo reëel moet zijn.
  Jordey Buitenhuis is er uiteraard na zijn rood van vorige week nog niet bij en ook sterkhouder Rene Troost vind ik nog niet op het wedstrijdformulier terug, ondanks de bemoedigende berichten van eerder deze week.
  Het wordt toch even puzzelen als ik de namenlijst verder opneem, want ik zie zowel Danny Benning als Desmond Mensen in de basis vermeld staan. Ik vermoed dan ook dat één van die twee naar het middenveld opschuift. Verder de gekende namen en dat betekent dat Garrett Jones, Kevin Smit, Lucas van Esterik en Bob Brilleman naast reservedoelman Rinaldo O’Niel op de bank plaats mogen nemen.
  Bij onze gasten doen de namen van Yordi Grovenstein en Yannick Cornelisz vage belletjes rinkelen – al kan dat bij die laatste ook vanwege het even verderop gelegen restaurant zijn.
  NSC lijkt dus met dat ene puntje bij uitstek geschikt om als eerste steunpuntje in de wederopstanding van Huizen te dienen, maar de Nijkerkers zullen dat ongetwijfeld ook van Huizen denken.
  Op de tribune zien we dan ook de oude bekenden Bilal Laoikili en Leroy Oehlers opduiken die de herinneringen aan betere tijden doen opvlammen. Ondertussen heeft de ‘Huizer ziekte’ ook bij de pupillen van de week toegeslagen: eenmaal voor de goal van NSC-doelman Damian Ranzijn aangekomen gaat de breedtepass jammerlijk voorbij aan het pupilletje dat het laatste zetje had moeten geven – ik zie het als een slecht voorteken…

  Hoop
  Eenmaal begonnen zien we hoe Joey Papamelodias post heeft gevat op het middenveld en vult daarmee het gat in dat met het wegvallen van Jordey Buitenhuis in de middenveldbezetting is ontstaan.
  De klok vertoont alleen nog maar nullen als arbiter Boringa al naar de borstzak moet grijpen: Thomas Malolepszy had meer snelheid in huis dan Dave Knikker verwacht had en de noodrem is dan meteen al het eerste en laatste redmiddel voor de NSC-verdediger. En dat is een hoopvol begin voor Huizen dat daarmee uit de startblokken lijkt te schieten en Knikker moet de rest van de wedstrijd ‘met de handrem erop’ spelen. De vrije schop wordt dan genomen door Quincy van Waveren die echter het kunststukje van Eemdijk niet weet te herhalen en nu slachtoffers maakt in de Nijkerker muur.
  Huizen weet echter geen vervolg aan het hoopvolle begin te geven en we zien al vlug dat de Nijkerkers scherper zijn in de persoonlijke duels en eigenlijk per definitie als winnaar uit de strijd komen waar het de klutsballen betreft. Toch heeft Huizen optisch en voetballend een licht overwicht in deze openingsfase. Desmond Mensen moet dan toch met een kwartier gespeeld met een perfecte sliding redding brengen als hij in eerste instantie het duel met zijn tegenstanders lijkt te hebben verloren en de weg naar Rijnvis open lijkt te liggen.
  Huizen lijkt even dichtbij de openingstreffer als Lucas Pelgrum de bal bij een uitval goed doorsteekt op de op snelheid liggende Quincy van Waveren. Doelman Ranzijn is echter alert en weet de bal eerder te onderscheppen dan onze aanvaller.
  En zo ontrolt er zich een wedstrijd die op zich best aantrekkelijk is zonder dat we er het etiket hoogstaand op kunnen plakken.
  Dan in de zesentwintigste minuut een aanval die daar beslist een uitzondering op genoemd mag worden: Klaassen speelt Malolepszy aan die op zijn beurt spits Önal bereikt. De inzet gaat echter recht op Ranzijn af die hem vervolgens met enig gegrabbel onschadelijk weet te maken.

  De minuut die alle hoop wegvaagde
  Dan gaat het fout. Balverlies, Yordi Grovenstein die er langs vliegt en de bal scherp voorgeeft. Bij de eerste paal duikt de slecht gedekte Eyüp Terlemez op die van dichtbij Rijnvis verschalkt: 0-1… En de donkere wolken pakken zich niet alleen letterlijk boven de Wolfskamer samen…
  Ik zit de toedracht van de eerste goal nog te noteren als ik aan de opwinding om me heen hoor dat er weer wat op het veld gaande is. Als ik opkijk zie ik een speler van NSC alleen voor Rijnvis verschijnen. Diens inzet wordt dan nog gekeerd, maar de afvallende bal is zoals het deze hele eerste helft al is gegaan weer voor een Nijkerker: deze keer is het Yannick Cornelisz die de bal hard binnen kan schieten en binnen een minuut is alle hoop op een goed resultaat vervlogen: 0-2.
  Heel NSC wrijft zich gnuivend van de pret in de handen en wacht op de dingen die komen gaan.
  Huizen zet wel wat aan, maar het voetbal krijgt wat ‘wanhopigs’. Dan een vrije trap rand zestien als Quincy van Waveren gevloerd wordt – deze keer Murat Önal achter de bal – wordt weer gestuit door de muur, een afstandspegel van Joey Papamelodias vliegt ruim over de goal van Ranzijn, Malolepszy jaagt de bal hard in een bosje verdedigers als een corner van Mensen doorschiet en Malolepszy de bal weet op te pikken. Het zijn de speldenprikken waar de NSC-defensie weinig moeite mee heeft. Het opdringende Huizen geeft aan de andere kant ook weer ruimte weg en we zien op een minuut of vijf van de rust hoe Quincy van Waveren een bal via de muur tot corner ziet vliegen die daarna meteen wordt opgepikt door de snel uitkomende Nijkerkers die dan luttele seconden later massaal voor Rijnvis opdoemen. Gelukkig houdt onze doelman het hoofd koel en boven water en pareert de inzet van Dave Knikker ten koste van een corner die dan verder ook niets vermeldenswaardigs oplevert.
  Als de 45 al op de klok staat is er dan nog een voorzet van Quincy van Waveren waar de zwaar gedekte Aron Klaassen nog het hoofd tegenaan krijgt. Hij weet de bal echter te weinig richting mee te geven en we zien hoe de bal naast vliegt en arbiter Boringa een aangeslagen Huizen naar de thee fluit.

  Rust
  Een rust die we dus ingaan met een ontluisterende 0-2 achterstand en niets in het spel van Huizen verraadt iets van een kiem van de gehoopte wederopstanding. Huizen voetbalt op zich niet eens slecht, maar we blijven steeds maar met ingehouden adem wachten op een afronding die dan telkens weer met een sisser afloopt: vrije trappen die niet verder dan het muurtje komen, schoten recht op de keeper, kopbal naast – het is het allemaal steeds net niet
  Dat maakt dat we op de tribune de kans op 0-3 groter achten dan de 1-2 waarmee Huizen dan weer wat hoop in de groen-gele harten zou weten te pompen. Maar voorlopig is het neerslachtigheid en ongeloof dat om me heen de klok slaat.
  En dan schettert er uit de luidsprekers de tekst: ‘En van je hee, hee, hee, alles is oké! En van je toet, toet, toet, wij zijn geweldig goed!’ Volstrekt ongepast en ook bepaald geen teksten die gelijke tred zullen hebben gehouden met de woorden van Erik Assink in die kleedkamers daar aan de overkant. Ik vraag me dan ook af wat onze trainer de mannen op dit moment nog zou kunnen toevoegen om een ommekeer te bewerkstelligen. En terwijl het glazuur zo ongeveer van mijn tanden springt vanwege zoveel muzikale wansmaak, zien we hoe een ongewijzigd Huizen het veld weer op komt, op enige afstand gevolgd door een trainer wiens gezicht boekdelen spreekt…

  Hoopvol
  En de woorden van Assink lijken toch geholpen te hebben: Aron Klaassen kopt in twee keer de bal tegen de touwen als NSC een voorzet maar niet uit de doelmond weet te krijgen. Kort daarvoor was een voorzet over de hele door Malolepszy al in één keer op de pantoffel genomen en voorlangs gevlogen. Een furieus startend Huizen heeft dus binnen twee minuten loon naar werken en heeft met deze 1-2 weer zicht op minimaal een puntje. Zou Huizen in staat zijn het kunststukje van de Eemdijkers te evenaren?
  De hoop zou slechts een minuut of zeven stand houden. Eerst is er al een rebound die NSC-aanvoerder Rinke Rozema over de goal van Rijnvis laat ‘stijgen’. Dan een idiote scrimmage met spelers die op de grond liggen en een bal die daartussen op een meter of twee van de doellijn maar voor het intikken lijkt te liggen. Dan breekt Huizen uit en verspeelt Aron Klaassen de bal en pakt geel in een poging zijn fout te herstellen. Dan gaat de bal wat heen en weer tussen de partijen en lijkt Thomas Malolepszy voor opluchting te kunnen zorgen. Hij wordt dan van achteren aangevallen en verspeelt de bal wat knullig. Grovenstein is er dan vandoor en legt de bal breed op Cornelisz die de bal koeltjes binnenschuift en Huizen weer tegen een schier hopeloze achterstand aan laat kijken: 1-3…

  Hopeloos
  Het is een domper die je als team natuurlijk niet simpeltjes verwerkt – zo’n tik komt aan en Huizen is dan ook aangeschoten wild. Een uitval waarbij iedereen van NSC op de juiste plek lijkt te staan, de bal gaat soepeltjes van het ene blauwe shirt naar het andere, waardoor Grovenstein vanuit moeilijke hoek mag aanleggen. Tot onze opluchting pakt Rijnvis de inzet en komen we vooralsnog nog even opgelucht adem halen.
  Meteen daarop een uitval van Huizen die er weer hoopvol uitziet, maar ook deze keer jaagt Quincy van Waveren de bal spijkerhard en rakelings over de goal van Ranzijn.
  Assink en zijn staf brengen dan Garrett Jones en Kevin Smit voor Danny Benning en Thomas Malolepszy in de hoop zo met twee frisse aanvallers aanvallend wat meer in deze zure melk te kunnen brokkelen. Het blijkt ijdele hoop: een minuut later mag Eyüp Terlemez ongehinderd opstomen richting strafschopgebied. Ongehinderd mag hij een hoek uitkiezen en vanaf een meter of twintig spat de bal als een granaat in de kruising achter de wanhopig uitvallende Rijnvis: 1-4… De vernedering is compleet…
  Vijf minuten later lijkt de situatie zich te herhalen als Grovenstein en Terlemez weer naar lieve lust mogen combineren. De bal gaat nu gelukkig ruim over en wordt ons erger bespaard. Een kwartier voor tijd ontsnapt Huizen aan de 1-5 als een inzet van Grovenstein de onderkant van de lat kust.
  De strijd is gestreden, de handdoek is geworpen en het eindsignaal van scheidsrechter Boringa komt dan ook als een verlossing voor de Huizers die beschaamd naar de kleedkamer afdruipen.

  Erik Assink
  Ondanks de waarschuwingen en bemoedigende woorden van onze hoofdtrainer hebben de mannen het vandaag stevig laten liggen. Zijn reactie hield dan ook gelijke tred met de woorden van Ronald Koeman die zich schaamde voor zijn Everton na de Europese wedstrijd eerder deze week. Gezapig en mat waren de typeringen die Assink voor het presteren van zijn ploeg gebruikte. Het vertoonde spel lag zover af van hoe Assink het graag ziet, het spel dat hem zo na aan het hart ligt, met passie, inzet en karakter. Hij zag er niets van terug vandaag en ging dan ook met een stevige kater de rust in. Met een donderspeech heeft hij nog getracht de bakens te verzetten en wat los te maken bij zijn ploeg. Met lede ogen moest hij echter toezien hoe zijn ploeg de aansluitingstreffer weer teniet liet doen via simpele fouten en zelfs de 1-4 zonder in te grijpen op het bord liet komen. Alsof iedereen zak aardappels op de rug had, verzuchtte Assink na afloop. Zo gelaten en passief als zijn ploeg tegen deze toch ook niet geweldige tegenstander liet afdrogen deed hem zeer aan de ogen. Verliezen als je afgetroefd wordt op kwaliteit is nog tot daar aan toe, maar die ploegen hebben we volgens Assink nog niet eens getroffen. En met nul punten uit drie wedstrijden, tien goals tegen en vier voor, zegt dat veel over hoe je er zelf voor staat: als je het tegen ploegen die om je heen horen te staan al zo laat afweten op instelling, inzet en karakter, dan heb je het gewoon te hoog in je bol en is het volstrekt misplaatst dat je op zo’n manier een wedstrijd denkt te kunnen spelen. Vandaar dat hij in de rust meer dan alleen een donderspeech had willen gebruiken om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Als speler zou hij zijn ploegmaten aan de oren hebben getrokken en ze onomwonden de waarheid hebben gezegd of ze potverdorie nou eindelijk eens wat gingen doen!
  Want hoewel er best wel wat kwaliteit in deze ploeg zit, zullen alle spelers – niet een uitgezonderd- er voor de volle 100% voor moeten gaan willen we tot een aanvaardbaar resultaat komen, ongeacht tegen welke tegenstander we spelen. Maar vandaag was het een kleuterklas die daar speelde.

  Garrett Jones
  “Ik ben weer helemaal hersteld van mijn blessure,” antwoordt Garrett als ik hem vraag hoe hij fysiek zijn rentree is doorgekomen. “Ik heb nergens meer last van. Het enige dat ik nog wat mis is wedstrijdritme. Nee, die terugspeelbal die ik onderschepte nam ik gewoon verkeerd aan op mijn borst, dat had me ook met veel wedstrijdritme kunnen gebeuren.
  Natuurlijk ga ik nu voor een basisplek, daar ga je als voetballer altijd voor. Het kan op zijn zachtst gezegd beter bij ons, dus ik sta te trappelen om daar mijn steentje aan bij te kunnen dragen. Vandaag kwam ik er bij een 1-3 achterstand in en stond net een minuut in het veld toen de 1-4 viel, ja dan kan je weinig meer uitrichten, dan is gewoon het over en sluiten…”

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  Het is zondagochtend. Het is vroeg, maar ik ben klaar wakker. De zinnen dwarrelen door mijn hoofd, de een nog negatiever dan de ander. Ik moet er tegen knokken om me niet mee te laten slepen in mijn eigen negativiteit. Ik schrijf bewust het verslag pas de volgende ochtend in de hoop dat de wedstrijdemoties dan wat geluwd zijn en ik met wat meer afstand op de wedstrijd terug kan kijken. Terwijl het zonnetje voorzichtig door de ochtendmist priemt, mijmer ik na over drie wedstrijden die alle drie in een nederlaag eindigden. De eerste waar we er gewoon in gefloten werden, de tweede waar we een zeker lijkende overwinning volkomen onnodig uit handen gaven tegen een ploeg die ons op wilskracht en karakter aftroefde en nu dan deze blamage waarin werkelijk niets deugde. Het lijkt een neerwaartse spiraal wat betreft het vertoonde spel en de resultaten en ik dwing mezelf om het thema ‘hoop’ centraal te stellen in dit verslag.
  Ik denk terug aan de heftige discussies na de wedstrijd in de bestuurskamer, iedereen zoekt de oorzaak ergens anders. Als er voorzichtig over het halen van versterkingen wordt gemijmerd, oppert iemand dat je er dan op basis van het vertoonde spel vandaag wel vijf of zes mag gaan halen.
  Want Huizen zakte vandaag genadeloos door een ondergrens – en niet zo’n klein beetje ook. Kunnen we niet beter? Was het een gemeenschappelijke off-day?
  Ik denk dat het een combinatie van deze factoren is. De selectie is smal en na de basis vallen we snel terug op spelers die (nog) niet helemaal aan een basisplek op dit niveau toe zijn. Zodra er gaten vallen in de beoogde basis (Troost, Buitenhuis) dan wordt de invulling lastig en hebben de overblijvende basisspelers te weinig ‘surplus’ om de terugval in kwaliteit te compenseren, te weinig spelers die dan dat extra’s kunnen brengen dat nodig is om een gehavende ploeg op koers te houden. En zeker als dan die ‘vaste waarden’ ook nog eens opzichtig in de fout gaan, dan heeft Huizen het tegen iedere tegenstander lastig.
  Stijf onderaan, dus. De frustratie houdt me wakker en dus laat ik in alle vroegte mijn lieftallige echtgenote alleen in de echtelijke sponde achter om me aan mijn trieste taak te wijden en hier een ‘fatsoenlijk verslag’ van te maken. Hoewel ik dit werk met erg veel plezier doe, zijn dit toch niet de verslagen waar ik me op verheug. Op de club schieten mensen me spontaan aan dat ik het deze week maar gewoon moet overslaan: deze wanprestatie verdient geen verslag. Maar dat is mijn eer te na. In voor- en tegenspoed blijf ik mijn club trouw en doe ik mijn uiterste best om met mijn bescheiden bijdragen de club weer vooruit te helpen. Had mijn verhaal dan niet positiever moeten zijn? Wellicht, maar ik wil ook mijn geloofwaardigheid niet te grabbel gooien en over deze 1-4 valt gewoon weinig positiefs te melden.
  Normaliter eindig ik dan ook met een oproep om onze mannen te steunen en ook deze ‘apenstaart’ sluit ik weer af met zo’n oproep. Ik durf u echter niet meer te lokken met beloften van een fijne voetbalmiddag en zo. Maar ik denk wel dat ALS Huizen ooit de steun van haar supporters nodig heeft gehad, dat dat nu dan wel is!
  Juichen bij overwinningen is makkelijk, voorop lopen in de polonaise bij een titel is dat ook. Ook hier geldt: ‘When the going gets tough, the tough get going!’…
  Zaterdag is de wedstrijd tegen Putten uitgevallen en de mannen krijgen een weekje de gelegenheid de wonden te likken. Over twee weken treffen we dan Genemuiden, wederom een thuiswedstrijd. Ik hoop u dan toch weer massaal te treffen om onze jongens over dit dode punt heen te supporten. Toeters, vlaggen, sjaals, krijsende schoonmoeders, u verzint het maar. Maar komt u vooral en laat u vooral niet afschrikken door de belabberde resultaten.
  Tot zaterdag over een week!

  Huizen - NSC: 1-4 (0-2)
  Scoreverloop:

  31. Eyüp Termelez      0-1
  32. Yannick Cornelisz  0-2
  47. Aron Klaassen       1-2
  53. Yannick Cornelisz  1-3
  65. Eyüp Termelez       1-4

  Opstelling Huizen:
  Kevin Rijnvis, Danny Benning (65. kevin Smit), Wouter Vente (c), Desmond Mensen, Nino van Jaarsveld, Joey Papamelodias (79. Lucas van Esterik), Lucas Pelgrum, Aron Klaassen, Quincy van Waveren, Murat Önal, Thomas Malolepszy (65. garrett Jones).

  Opstelling NSC:
  Damian Ranzijn, Daimy Rijnsburger, Roy Schaap, Dave Knikker (80. Cihan Ali Turksoi), Barry de Winter, Tristan Wallet (71. Daniël Almendro Rivas), Rinke Rozema (c), Jonas Katshima, Yordi Grovenstein (89. Nico van de Brom), Yannick Cornelisz, Eyüp Terlemez