https://www.svhuizen.nl/de-braziliaan-in-de-kerk/n4610c103
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  De Braziliaan in de kerk
  26 jun 2020
  Ron Tuijnman
  Mensenhandel komt helaas nog steeds in diverse vormen voor. Ook Huizen kreeg hier ooit mee te maken...
  de-braziliaan-in-de-kerk

  De Braziliaan in de kerk
  Een van de meest bizarre herinneringen die ik aan het voetbal heb is wel die aan de Braziliaanse speler die bij Huizen gestald werd door twee ‘makelaars’. Ik beken onmiddellijk dat ik een gloeiende [verwensing naar keuze] aan ‘makelaars’ heb - voetbalmakelaars dan wel te verstaan. Ik heb maar zelden meegemaakt dat de makelaar vooral het belang van zijn pupil voorop stelde en dat zal dit verhaal dan ook denk ik wel wat eenzijdig kleuren, vrees ik.
  Het was in de voorbereiding dat ik de twee ‘voetbalmakelaars’ tegenkwam op het pad naar ik meen de velden van Eemdijk. Ze wisten niet goed waar ze heen moesten en ze zagen er in hun goedkope ‘nette pakken’ ook wel wat ‘misplaatst’ uit. Het waren van die ‘net-niet-pakken’ die er bij aankoop al sjofel uitzien en de valse illusie moeten wekken dat ze ‘gekleed’ staan.
  Een video was Wellington - de Braziliaanse spits die ze via Huizen wilden ‘lanceren’ - al vooruitgesneld: een indrukwekkende rush, maar de beelden waren zo vaag dat het iedere Braziliaan met voetbalschoen aan geweest had kunnen zijn.
  De knul kwam in het veld en speelde weinig opvallend. Voor het grote talent waar we eigenlijk op hadden gehoopt, viel het eerlijk gezegd een beetje tegen…
  En dat zou helaas ook zo blijven. De arme knul deed zijn stinkende best, maar zoals wellicht in de Zuid-Amerikaanse volksaard besloten ligt, ging de bal alleen met grote tegenzin naar een medespeler. Ook de communicatie met Wellington verliep op z’n zachts gezegd stroefjes, want hij sprak amper Engels, laat staan Nederlands. Assistent-trainer Simons bezigde zelfs wat Spaans voetbaljargon waarvan ‘pelotta!’ me als enige term is bij gebleven. ‘Bal’ is dan toch wel een essentieel begrip als je het over voetbal hebt.
  Het bleef bij wat invalbeurtjes die geen moment de indruk wekten dat we hier met een extreem talent te maken hadden. De beide makelaars hadden stille hoop gehad dat Wellington via Huizen als springplank zijn entree in het Nederlandse betaalde voetbal zou weten te maken. Een verwachting die de knul dus van geen kanten wist waar te maken. En dus verflauwde de belangstelling van het tweetal in die goedkope pakken. De bezoekjes aan het veld namen al vlot af en Wellington werd tenslotte maar doodleuk aan zijn lot overgelaten. Hij ‘woonde’ in Bussum in die omgebouwde kerk, zat daar eindeloos weg te kwijnen en toen ook de financiële ondersteuning helemaal wegviel werd de situatie voor die arme ontheemde knul nijpend te worden. Geen zicht op een basisplek bij Huizen, laat staan bij een profclub. Uitzichtloosheid troef en dan gaat de heimwee knagen, daar in dat koude kikkerland waar hij geen mens verstaat en waar hij zonder geld moet zien rond te komen.
  Goede raad was duur, net als een ticket retour naar Brazilië. En dus gingen staf en jongens van de selectie met de pet rond en wisten voldoende bijeen te brengen om Wellington naar huis te laten vliegen. Ongetwijfeld een ervaring rijker, maar een illusie armer.
  Later vernam ik uit een uitgebreid themaartikel in de Voetbal International dat dit bepaald geen uitzondering was geweest. De talentjes werden massaal verzameld in grote ‘voetbalscholen’ en van daaruit door dit soort louche figuren her en der neergepoot bij clubs in Europa in de hoop dat er daar eentje van zou doorbreken. De kinderhandel van onze tijd: alle clubs hoopten zo hun eigen Ronaldo, Ronaldinho of Romario in huis te halen voor een prikkie - verblind door het succes van het genoemde drietal. Je reinste mensenhandel dus in de 21e eeuw. Gewetenloos ook: maakte een knulletje het niet, dan werd hij rücksichtslos aan zijn lot overgelaten, gelijk ons Braziliaantje.
  Hoe zou het nu met hem gaan? Trainers Leysner en Simons hebben hem nog een tijdlang financieel ondersteund om in zijn vaderland een goede start te kunnen maken. Maar ook die contacten gingen verloren. Lijdt hij nu een marginaal bestaan ergens in een Braziliaanse sloppenwijk of is hij na zijn terugkeer een andere carrière begonnen en is hij er weer bovenop gekomen? Ik hoop het laatste uiteraard, maar wie het weet mag het zeggen…