https://www.svhuizen.nl/de-bal-rolt-weer/n4630c176
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  De bal rolt weer!
  9 aug 2020
  Ron Tuijnman
  De eerste oefenwedstrijd van Huizen 1 werd omgeven door CORONA-maatregelen. Dat kon de pret niet drukken. Een verslag...
  de-bal-rolt-weer

  Zomerhitte
  Het is het weer waar ik vier weken naar verlangd heb tijdens mijn vakantie die we min of meer gedwongen in Nederland hebben moeten doorbrengen. Volop zon en temperaturen die de dertig graden ruimschoots aantikken. Maar heel eerlijk lijkt het me nu zelfs eigenlijk té warm om voor lekker voetbalweer door te kunnen gaan. Maar eindelijk mógen we dan weer!
  De kapper?
  Ik heb het niet gemist tijdens de Corona-lock down.
  De horeca?
  Ja, dat heb ik wel gemist.
  Maar het voetbal?
  Dat heb ik dus verschrikkelijk gemist!
  Wellicht mede vanwege de hitte heeft men de eerste oefenwedstrijd van Huizen 1 om 11.30 uur gepland. Met de zomertijd erbij in acht genomen, dus half elf voor moedertje natuur. Toch zindert de zon al onbarmhartig over de Wolfskamer en word ik door supersupporter Frank Tevaarwerk ingeschreven op de lijst der aanwezigen.
  In de kantine is men nog druk doende zaken af te plakken en looprichtingen aan te geven. Het heeft wel wat weg van een hinkelbaan en het is best even wennen zo.
  Een deel van de harde kern is al aanwezig en het is een plezierig weerzien. Florian Hautmann vertelt dat hij de Corona-periode nuttig heeft gebruikt om op zijn gemak het gebouw nog eens goed onder handen te nemen qua schoonmaakwerkzaamheden. Wat zou een club toch moeten zonder dit soort helden?
  De spelers zijn al bezig met een warming-up als ik het veld oversteek. De mensen van Jodan Boys hebben keurig een namenlijstje voor me klaargemaakt en ook Henk de Groot heeft een lijst met namen en rugnummers voor me voorbereid. Een namenlijst die naast een hoop oude bekenden toch ook weer de nodige nieuwe namen vermeldt.
  Tegenstander van vandaag De Jodan Boys heeft al een drietal oefenwedstrijden achter de rug en acteert in de hoofdklasse. Geen simpele openingsklus dus voor de mannen van Arnold Klein. De namenlijst van onze gasten zegt me niet veel en eenmaal op mijn vertrouwde stekkie moet ik toch eerst even burgerlijk ongehoorzaam zijn aangezien men alle drie de stoeltjes achter mijn schrijftafeltje heeft afgeplakt. Nou verwacht ik niet bijster veel publiek – al kan je je daar natuurlijk lelijk in vergissen na zo’n lange voetballoze periode – en hoewel wat gegeneerd plak ik de strook dan toch maar op mijn tafeltje dat overigens onder het woestijnstof zit na die periode van ‘werkeloosheid’.

  Een openingsfase die niet meevalt…
  Het is De Jodan Boys dat meteen vanaf de aftrap de toon zet. Nog voor we een minuut op de stadionklok hebben, krult nummer tien - Luc Dielhof - de bal naast de goal van Jaime Hensen. De bal is nog aangeraakt en de eerste corner is daarmee al een feit. Hoewel Huizen de corner vrij simpel verwerken kan, is men het balbezit binnen luttele seconden als weer kwijt. Jodan drukt en Huizen houdt tegen, dat is de rolverdeling in deze openingsfase.
  Twee minuten later doemt Jodan opnieuw dreigend voor Hensen op: zwaar gehinderd glijdt Dielhof een strakke voorzet naast. De spijkers met de koppen lijken vooral voor De Jodan Boys voorbestemd…
  Heel even lijkt Huizen dan toch aan haar eigen spelletje toe te komen als Sergae Kogeldans in een vlotte counter richting cornervlag wordt gestuurd. Te weinig aansluiting noopt hem de bal in de ploeg te houden door hem terug te spelen richting middenveld, waardoor het ‘momentum’ uit de aanval is.
  Twee minuten later onderbreekt Tim Boterenbrood sterk een uitval van de ploeg uit Gouda. Meteen zet hij zelf een aanval op en stuurt Hidde van der Veldt op avontuur. Helaas is de pass wat scherp en gelooft Hidde er niet echt in waardoor ook deze aanval op niets uit loopt.

  Het onvermijdelijke geschiedt…
  De snelheid van Bradley el Idrissi brengt hem in een indrukwekkende sprint tot op de achterlijn. Hij kan niet veel meer dan de bal voor geven en doet dat dan ook. De bal is vlijm en vlijmscherp en gaat rakelings aan beide palen voorbij, maar dus wel achter de verbouwereerd toekijkende Hensen langs die wellicht toch een wat minder opportunistische voorzet had verwacht. Kort daarop is Hensen beter bij de les als nummer 15 – die helaas niet op mijn namenlijstje voorkomt – een fraaie bal richting kruising zendt. De corner wordt door Hensen voor de voeten van Tygo de Berg gebokst die het dan maar van ver probeert met een inzet die echter alle richting ontbeert. Het is nu pompen of verzuipen voor Huizen dat met de moed der wanhoop het hoofd boven water tracht te houden.
  Als de arbiter van dienst een overtreding op Tristen Kroeze handig aan heeft gegrepen voor een korte drinkpauze, gebeurt dan toch wat we eigenlijk allemaal al hadden zien aankomen: Mark Veerman dringt goed door over de linkerflank en bezorgt de bal handig bij Tygo de Berg. Diens voorzet is scherp en als Michel Verkaik dan slim over de bal heenstapt is Huizen uitgespeeld en kan El Idrissi van dichtbij simpel binnentikken: 0-1 en dat was op dat moment een volkomen terechte score op basis van het spelbeeld van dit eerste kwartier.

  Wederopstanding
  Gelet op het beeld van de wedstrijd lijkt dit dan het begin van het einde te worden voor de mannen van Klein. Maar nee: Huizen herpakt zich en gaat gewoon ongenaakbaar op zoek naar de gelijkmaker. En wie zoekt zal vinden, luidt het spreekwoord. En aldus geschiedde: slechts vier minuten na de openingstreffer is het raak als aanwinst Theo Visser aan de rand van het Goudse strafschopgebied ploetert, neer gaat en een vrije trap verdient. ‘Nou, jas ‘m d’r maar in!’ gonst het op de tribune als Sebastian van Kammen zich als kanon opwerpt. De bal mist echter wat richting en de aanval lijkt te smoren aan de andere kant van het veld. Dan komt de bal toch weer goed voor en zo wordt Theo Visser bereikt die in goede positie de bal schitterend teruglegt op de mee opgekomen Nassir Maachi die met een ongenadige dreun een einde maakt aan de Goudse voorsprong: 1-1 - geen keeper die daar een antwoord op heeft! Huizen is weer terug in de wedstrijd!
  En Huizen put moed uit die gelijkmaker. Een minuut of zes later is het opnieuw Maachi die met een snel genomen vrije trap Sebastian van Kammen bereikt. Onze spelmaker draait zich knap vrij tussen twee spelers door en legt de bal bewonderenswaardig af op Hidde van der Veldt. De voorzet komt echter zonder goed te kijken en dus ook zonder iemand te bereiken. Jammer, het leek een veelbelovende aanvalsopzet.

  Dompertjuuh!
  Dan gaat het echter toch weer mis! Een ongelukkige spelhervatting van doelman Hensen brengt middenvelder Dennis Lamme in verlegenheid. Hij krijgt de bal net even ander aangespeeld dan hij verwacht en heeft dan tot overmaat ruzie met de bal als hij Kevin de Vries wil uitkappen. Dat is een nonchalance die je je tegen tegenstanders van dit niveau niet kunt permitteren en De Vries speelt meteen diep op Mark Veerman die goed naar de goal van Nassir Maachi had gekeken en nu een perfecte imitatie in huis heeft: 1-2 en Huizen moet bedremmeld weer in de achtervolging…

  Broederliefde
  Het is vijf minuten later diezelfde Dennis Lamme -  die sterke met zwakke momenten afwisselde -  die de bal nu knap vrijmaakt op het middenveld en Hidde van der Veldt wegstuurt. De pass is scherp en tegen de achterlijn aan raakt Van der Veldt in een grondgevecht verwikkeld met Jodan-aanvoerder Roald Heerkens. Het is harken, krabbelen, struikelen, ploeteren daar aan de zijlijn. De arbitrage grijpt in en fluit voor een vrije trap. We kijken gespannen toe in welke richting de arm van onze leidsman zal gaan, want deze vrije trap zou zonder morren door willekeurig beide partijen zijn geaccepteerd. ‘Het had net zo goed andersom kunnen zijn,” merkte een vermaard cabaretier ooit eens op.
  Opnieuw Van Kammen achter de bal en de voorzet is half hoog bij de eerste paal waar Jeroen Lamme opduikt en knap voor zijn man komt. De kopstoot is effectief en weer komt Huizen op gelijke hoogte! Het is denk ik een vorm van broederliefde dat Jeroen het bloopie van zijn broer Dennis zo wegpoetst. ‘n Gouden stel die twee!

  Rust
  Nadat Van Kammen nog een keer rakelings over kopte en ook El Idrissi nog op slag van rust het doel van Hensen een keer te hoog zocht, gaan we dan met een nette 2-2 de rust in. De openingsfase was zonder meer voor de gasten, de 0-1 was zonder meer terecht. Gaandeweg deze eerste helft kwam Huizen echter meer en meer in haar eigen spelletje en deed het tenslotte in niets onder voor de mannen uit Gouda. De 2-2 mag dan ook als terecht worden betiteld, al gebiedt de eerlijkheid me wel te vermelden dat onze gasten wel iets meer goede mogelijkheden onbenut hadden gelaten en zeker over de flanken de gevaarlijkste van de twee ploegen waren gebleken.
  Terecht of niet: speelminuten maken is voor beide ploegen het credo en ik voorzie dan ook zonder meer wat wijzigingen in de opstelling van onze mannen. Een opstelling waarin ik bij het begin van de competitie toch echt nog wat andere namen vermoed. Zo ontbraken bijvoorbeeld Joshua Lo-Asioe (kaakontsteking) en Tim Krux. Ook aanwinsten Remco Helms en Ritchie Zinga waren met wat kwetsuren nog niet geheel okselfris om al aan dit seizoen te beginnen. Zeer bemoedigend is wel, dat geen van de mannen op het veld ’door het ijs zakte’ - hetgeen met deze temperaturen bepaald een vreemde opmerking te noemen is. Ik heb bijvoorbeeld ook met erg veel plezier naar Theo Visser zitten kijken die ik nu al een versterking durf te noemen.
  Na rust zal er een heel contingent wissels de arena betreden. Minuten maken is immers het voornaamste doel van deze wedstrijd…

  Stoelendans
  En inderdaad: voor me nemen Tristen Kroeze, Jurre van Mill, Jaime Hensen, Dennis Lamme, Hidde van der Veldt en Sergae Kogeldans plaats in de schaduw op de tribune. Wel nog in vol ornaat, want het doet zich aanzien dat ze wellicht nog ingebracht worden in de tweede helft. Voor hen in de plaats puzzel ik Lennart Dubbeldam, Brian Willemse, Laurens Kooij, Lars Kasius, Nathan Mandemba en Rutger Mostert bij elkaar als basis voor deze tweede helft. 
  Door het doorwisselen raak ik niet alleen het spoor lichtelijk bijster, ook – en ik vermoed ook vanwege de hitte – zakt het spelpeil wat in. Het wordt langzamerhand echt een wedstrijd van de hoge rugnummers, zoals ik iemand een wedstrijd vol invallers ooit hoorde noemen.
  Van Kammen opent deze tweede helft met een huzarenstukje in een poging de nieuwe doelman van De Jodan Boys die wat ver voor zijn goal staat vanaf de aftrap te verschalken. Je moet een beetje mazzel hebben met dat soort ballen en dat had Sebas helaas dus niet en de bal gaat naast de goal van de opgelucht huppelende Dealey Snoek.

  De winnende
  Toch zal Huizen dan aan het langste eindje gaan trekken. Na wat schermutselingen die voor beide doelwachters weinig hoofdbrekens opriepen, wordt de bal dan onverwachts hard op de paal gejaagd. De bal ketst terug en dan is daar heel attent die aanwinst Visser die de 3-2 binnenschuift. Een fraaie beloning voor een sterk optreden van onze debutant. Inmiddels wordt er gewisseld alsof er Legosteentjes uit de voorraad worden gegrabbeld. Het spel wordt er niet eens meer voor stilgelegd: een inworp is al een volwaardig wisselmoment geworden. Ook de hitte gaat zijn tol eisen en Willemse moet nog een keer grabbelen als een geschampte kopbal bij de tweede paal lijkt binnen te dwarrelen. Ook een weinig overtuigende poging van Tygo de Berg van buiten de zestien wordt zonder veel problemen door onze doelman verwerkt.
  Memorabel is echter nog wel het moment na een botsing tussen twee spelers als Jurre van Mill door mag gaan. Hij kijkt goed en zijn voorzet is perfect op maat voor Lennart Dubbeldam die zijn debuut oog in oog met doelman Dealy Snoek had moeten bekronen met een treffer. Van dichtbij spat de bal echter onderkant lat het doel weer uit en doet de ongelukkige Dubbeldam zijn gezicht in zijn nieuwe clubkleuren verbergen. Dit zijn ballen die je maar één op de tien keer zo mist, dus Lennart mag zich gelukkig prijzen dat hem dat nú overkomt en niet straks als het om de knikkers gaat. Speelde verder een prima helft die Dubbeldam. Naar hem heb ik ook weer met plezier naar gekeken. ‘n Complimentje voor de TC!

  Arnold Klein
  ‘Haha, in principe kan je wel zegen héél trots!’ lacht Arnold op mijn openingsvraag. ‘We vroegen meer minuten van spelers die we ze normaal in deze fase zouden laten maken, zeker met deze warmte. Uiteraard hadden we ons strijdplan daar al ietsje op aangepast en na een minuut of tien moesten we al concluderen dat we niet alles konden doen wat we getraind hadden. Daarbij moesten we ook vaststellen dat deze tegenstander anders speelde dan wij de afgelopen weken getraind hadden. Dat was uiteraard ook wel weer een mooi schakelmoment hoe je het zelf neer moet gaan zetten.
  We hadden de eerste tien minuten gewoon moeite met de spelwijze van De Jodan Boys. Bij die tweede tegengoal hadden we wel afgesproken dat we de man dáár aan de bal wilden hebben. Dan moet je alleen wel het vertrouwen hebben dat je op aanwijzingen van je medespelers vertrouwt bij het opendraaien. Maar goed, dat was nog even een klein foutje waar Dennis zich mentaal wel heel sterk overheen zette.’
  Ik denk dat je weer een luxeprobleem hebt met deze talentvolle selectie…
  ‘Nou ja, we weten allemaal dat we vorig seizoen voorin wat minder zaten. Nu hebben we de posities voorin eigenlijk allemaal dubbel bezet. Vandaag moesten we nog wat mensen missen door diverse kleine blessures en pijntjes. Die hebben we bewust buiten de wedstrijdselectie gehouden om geen risico te nemen.
  Vandaag stond puur in het teken van wedstrijdminuutjes maken. We mikten op vijfenveertig minuten, maar voor sommigen werden het er wel zestig. Met die warmte hebben we daar onze speelstijl wel wat op aangepast. Zoals we vandaag verdedigd hebben dat kost bijvoorbeeld minder kracht dan dat je heel ‘hoog’ gaat verdedigen.’
  Dat was duidelijk. Ik zag vandaag toch wel wat mensen waarvan ik vermoed dat ze niet in de basis zullen staan als de competitie begint…
  ‘Nou, dat weet je niet! We hebben een aantal posities aan een aantal spelers toebedeeld en die moeten dat onderling maar gaan uitmaken. Maar ook dit seizoen weer geef ik toch weer aan dat we elkaar allemaal hard nodig zullen hebben en het is belangrijk dat we er stáán. Als iemand zestig minuten vol kan gaan en we hebben nog iemand die daar de resterende dertig minuten vol voor kan gaan, dan doe je het uiteindelijk gewoon met elkáár. We werken heel hard aan dat besef bij de selectie, een stukje mentale voorbereiding hoort er ook bij.’
  Ook over de optredens van de nieuwe mensen zul je denk ik heel tevreden zijn. Ik denk dan met name aan een Theo Visser die ik erg sterk vond acteren..
  ‘Ja, met Lennart Dubbeldam en Theo Visser hebben we in ieder geval scorend vermogen in huis. Ritchie Zinga en Remco Helms hebben we uit voorzorg buiten de ploeg gelaten. Remco had pas één keer getraind en dat leverde nog wat startpijntjes op en Ritchie kampte met een oogontsteking. Al met al denk ik dat we met het spelersmateriaal dat we nu hebben dik tevreden mogen zijn.
  Een wedstrijd als vandaag geeft goede energie en toont dat we op de goede weg zijn, maar we zijn er nog lang niet, natuurlijk… Maar een goed begin is inderdaad het halve werk. Toch altijd liever met 3-2 winnen dan met 0-8 eraf gelopen worden!’

  Theo Visser
  Op het gevaar af dat ik deze zomer aan deze ene zwaluw toeschrijf, maar voor mij was Theo Visser één van de smaakmakers van vanmiddag.
  Hoe ver ben je?’ Vraag ik hem na afloop…
  ‘Ja, ik denk dat ik wel lekker in de groep pas qua niveau. Sowieso zitten er erg veel goede voetballers in het team, spelers waarvan ik ook nog veel kan leren. Ik ben heel blij met het niveau dat ik hier mee mag maken.
  Het was natuurlijk een heerlijke eerste wedstrijd om zo mee te beginnen. Het was lekker dat ik me toch een beetje kon laten zien. Ik wil voor Huizen ook erg belangrijk worden. Ik hoop dat als de zaken gaan zoals vandaag dat ik in een goede flow kan komen en dat vast zal weten te houden. Dan word ik alleen maar steeds beter en kan ik me optrekken aan dit niveau. We speelden vandaag tegen een hoofdklasser en dat was al wel een uitdaging op zich. Ik vind dat we dat als team behoorlijk goed hebben opgepakt.
  Ik heb wel ambities: ik wil hier bij de betere spelers gaan horen. Ik heb voor Huizen gekozen omdat ik toch het liefst in de spits wilde gaan spelen. Bij SDO ging het best goed ook op linksbuiten, daar niet van, maar ik merkte dat mijn plezier in de spits ligt. Dus toen Huizen met voor die positie benaderde was de keuze niet zo moeilijk meer. Ik wil me hier laten zien en zie dan wel. Nee, haha, nee ik heb geen versleten knieën en ben eigenlijk noot echt geblesseerd.’
  Je had voor mijn gevoel wel een klik met Nassir Maachi, had jij dat gevoel ook?
  ‘Ja, Nassir is een van die spelers waar ik veel van hoop te leren. Als we het veld oplopen dan praat hij al veel tegen me. Bij die assist die ik hem gaf hoefde ik eigenlijk niet eens te kijken, ik gaf die bal puur op zijn coaching.
  Ja ik voel me überhaupt goed bij Huizen. Een leuk team met fijne gozers. Dat is ook heel belangrijk dat je lekker in de groep ligt. Ik vind het ook fijn dat we een heel eigen speelwijze hebben en die ook willen verbeteren. Serieus met voetbal bezig en lekker hard trainen om iedereen beter te maken. We hebben de ambitie om bovenin mee te gaan draaien en daar moet je hard voor werken. En dat zie je terug in de trainingen en deze wedstrijden.’

  Apenstaartjes kijk op de zaak
  ‘Op papier’ had ik al het gevoel dat we er als team niet op achteruit waren gegaan en deze wedstrijd bevestigde die indruk. Zinga en Helms heb ik nog niet in een groen-geel shirt aan het werk gezien, maar ook daar heb ik verwachtingen van.
  Oefenwedstrijden zeggen niets. Ook deze niet. In hoeverre was het ook voor De Jodan Boys puur minuutjes maken en ontbrak het heilig vuur. In hoeverre speelde de hitte een rol? Huizen als underdog tegen een hoofdklasser en ook nog in een eerste oefenwedstrijd, dat geeft natuurlijk wel wat extra motivatie om wat te laten zien.
  Maar goed, ik houd er toch een beter gevoel aan over dan aan zo’n 6-0 afdroogpartij tegen SWIFT vorig seizoen…
  Eén zwaluw maakt geen zomer en ik ben wat voorzichtig geworden met mijn voorspellingen: na een zalige oefenpartij tegen Genemuiden droomde ik ooit al van een gooi naar de titel. Dat seizoen degradeerden we kansloos. Na een matige voorbereiding somberde ik ooit dat ik maar hoopte op rechtstreekse handhaving. Dat seizoen promoveerden we naar de derde divisie… Ik waag me er dus maar niet meer aan…
  Wel heerlijk dat we eindelijk weer eens serieus op die Wolfskamer aan de slag kunnen. Mensen, mensen, wat heb ik dát gemist! Ik kan alleen maar hopen dat we het komende seizoen gewoon áf kunnen maken en dat die ellendige COVID19 geen roet in het eten zal gooien. Ons bestuur heeft alles op alles gezet om deze wedstrijd alvast mogelijk te maken. Laten we ons daar dan ook aan conformeren. Ik weet dat velen de maatregelen zwaar overtrokken vinden en anderen ze juist niet ver genoeg vinden gaan. Ook daarin is onze samenleving nogal gespleten. Maar laten we ongeacht welke opvatting u huldigt ons toch proberen te houden aan de genomen maatregelen op de Wolfskamer. Dan kunnen we voor onszelf in ieder geval stellen dat we er zélf alles aan gedaan hebben om dit seizoen tot een goed einde te brengen!