https://www.svhuizen.nl/beloften-speels-onderuit/n2236c88
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Beloften speels onderuit…
  28 okt 2015
  Ron Tuijnman
  Goed spelen en toch met een kater naar huis. Uit tegen Hoogland lieten de beloften het ondanks een overwicht lelijk liggen. Een verslag...
  beloften-speels-onderuit

  Basis
  Met vandaag basisplekken voor een aantal spelers dat weinig aan speelminuten komt vanwege reservebeurten bij de hoofdmacht traden onze beloften aan in en tegen Hoogland. En met gelauwerde krachten als Aron Klaassen, Jorik van Ruiswijk, Oskar van Logtestijn en Hoessein Jabir opent Huizen de wedstrijd voortvarend en het zet Hoogland van meet af aan vast op eigen helft. Druk waar Hoogland maar moeilijk onderuit weet te voetballen. Spits Van Logtestijn is dicht bij de openingstreffer als hij goed doorgaat en lijkt te gaan profiteren van het weifelende uitkomen van Hooglanddoelman  Van Hoorn. De hoek is echter toch te moeilijk en zijn inzet wordt geblokt.
  Het is dan ook met verbijstering dat we zien hoe er in de elfde minuut er onnodig balverlies op het middenveld wordt geleden en Hooglandspits Leunissen aan een uitbraak begint en op pure snelheid zijn directe tegenstander afschudt. Met een zee aan ruimte en tijd stuift hij op doelman Gianni Hermans af en schuift de bal koelbloedig tegen de touwen: 1-0! Het was zegge en schrijve de aller eerste kans voor de thuisploeg en misschien de derde keer dat ze over de middenlijn waren, maar de voorsprong staat wel in de boeken.
  Gezien het spelbeeld lijkt het een tegenvaller van korte duur, optimisme op de tribune dat Huizen deze misstap wel even recht zou zetten. En daar heeft het aanvankelijk ook alle schijn van, want Huizen combineert onverdroten verder.

  Verbijstering
  Dan mag Hoogland echter een corner nemen en wederom tot ieders verbijstering mag de bal helemaal doorzeilen naar de tweede paal waar wederom Leunissen volledig ongedekt en vogeltje vrij de bal in één keer in de hoek mag volleren: 2-0!
  Wat een domper en wat doet Huizen zich hier tekort!
  Het is even slikken voor de mannen, maar weer gaat men onverdroten voort op de jacht naar een treffer en weer trekt de ploeg het initiatief naar zich toe. Van Logtestijn schiet naast op een goede voorzet van Colin Veerkamp die vanavond weer een aantal oogstrelende staaltjes techniek liet zien en voor mij vanavond één van de spelers was die voor mij de rit naar Hoogland de moeite waard maakten!
  Ook een kopbal van de ijverige Klaassen weet de juiste richting en dus het net niet te vinden. Huizen probeert wel, maar het lijkt wel alsof men in het zicht van de penaltystip ineens alle precisie verloor.
  Hoogland moet het nog steeds hebben van snelle uitvallen en dode spelmomenten. Zo ook een vrije schop van Heus op de rand van het strafschopgebied. Heus' inzet smoort echter in de muur en Huizen komt met de schrik vrij...

  Rood!
  Jamil Held deed helaas zijn naam geen eer aan door een beetje de schlemiel van de avond te worden. Nadat hij zelf al twee, drie keer zwaar getorpedeerd was en de scheidsrechter van dienst deze aanslagen met de mantel der liefde meende te moeten bedekken, is het nu Held die zelf (te) hard op zijn tegenstander inglijdt. Het is een stevige charge, en die wil ik zeker niet goedpraten of bagatelliseren, maar gelet op de rest van de beslissingen van de arbiter van dienst, had geel hier op dát moment en na dié charge beter op zijn plek geweest jegens déze speler. Helaas was rood nu niet de kleur van de liefde, maar van de kaart die er uit de kontzak van de scheids tevoorschijn kwam. Exit Jamil Held, had ie al die grove charges overleefd, en doét ie eens wat terug… 
  Tja… Wie zegt dat voetbal eerlijk moet zijn?
  Met tien man verder en nog heeft Huizen het beste van het spel, zetten ze Hoogland onder druk. Op slag van rust mag dan Youri van Kommer binnen de lijnen komen voor de weggezonden Held. Een van de merkwaardige regels die bij deze beloftencompetitie lijken te horen.

  Rust
  Nadat Veerkamp weer eens een fraaie voorzet heeft afgeleverd kopt Van Logtestijn nog eens voorlangs en gaan we rusten met een 2-0 achterstand die geen recht doet aan het spelbeeld zoals zich dat deze eerste helft voor onze ogen heeft ontrold.
  Ik ga dan ook weer zitten voor de tweede helft in de heilige overtuiging dat Huizen deze achterstand in de tweede helft nog wel zal gaan ombuigen…

  Spelbeeld
  En het spelbeeld is ook deze tweede helft gelijk aan die van de eerste helft: Huizen domineert en Hoogland loert op de counter. Weliswaar is het Hooglands invaller Daan Noorman die de eerste kans van deze prille tweede helft voor zijn rekening neemt en na een goede snelle doorbraak de bal over de goal van Hermans jaagt, maar het blijft Huizen wat de klok slaat. En ook zien we weer hoe de nauwkeurigheid, de eindpass in de zestien ontbreekt.
  Na een klein kwartier is het Jorik van Ruiswijk die de bal uitstekend oppikt en zijn directe tegenstander aftroeft. Ook hij stuift ongehinderd richting de Hooglanddoelman. Maar waar zijn Hooglander evenknie de eerste helft zijn kans fraai afrondde, raakt de mispeer van Jorik alleen maar hekwerk, kantinedames en reclameborden – nou ja: die kantinedames dan wellicht niet, maar het hád gekund, zoveel ging de bal dus naast… Het typeert het verschil in effectiviteit dat Huizen vandaag parten zou spelen.
  Enkele minuten later spat een vrije trap via de muur recht omhoog en valt voor de voeten van een Huizer aanvaller die de bal van enkele meters maar voor het inschieten had. Een fluitsignaal vanwege buitenspel verbloemt vervolgens het feit dat ook deze kans op bijna hilarische wijze verloren ging…
  Dichterbij een tegentreffer is Colin Veerkamp die een bal goed inzet en de Hooglandkeeper tot een fraaie redding dwingt, waarbij deze de bal knap onder de lat vandaan tikt. Het zit niet mee ook...

  Doekje voor het bloeden
  Met het verstrijken van de tijd neemt het vertrouwen in een goede afloop zienderogen af. Het fraaie raakt uit het spel van Huizen en opportunisme neemt de overhand. Een kwartier voor tijd krijgt Huizen dan toch loon naar werken wanneer een corner door verdediger Mats Kreek door een woud van benen binnen wordt geschoten: 2-1.
  Met nog een kwartier op de klok gooit coach Frank Spermon alles op de aanval en het is weer Mats Kreek die dicht bij de dik verdiende gelijkmaker is als zijn kopbal maar ternauwernood gered wordt.
  Huizen draait Hoogland de duimschroeven nog verder aan en het loon naar werken lijkt voor het grijpen als Bob Brilleman in de vierenveertigste minuut van deze tweede helft de bal schuin voor de goal  vrij voor de voeten krijgt, maar ook hij de precisie ontbeert om de bal tussen de palen te werken. Gelukkig was dat ook aan de andere kant het geval als Daan Noorman collegaspits Maarten Kuipers lanceert. Diens schot weet ook d eweg naar het net niet te vinden.
  En zo doet Huizen zichzelf nadrukkelijk tekort met deze nederlaag. Ik denk dat de verhouding balbezit 65-35 in het voordeel van onze beloften was, maar de onmacht iets met deze suprematie te doen was zonder meer pijnlijk te noemen.

  Frank Spermon
  “Ja, we deden onszelf deze wedstrijd - en dan met name die eerste helft - zoveel tekort,” verzucht coach Frank Spermon. “Hoogland heeft denk ik over de hele wedstrijd twee-en-een-halve kans gehad en ze schoppen er gewoon twee in. Daarbij komen die kansen ook nog eens voort uit fouten die wij maken en daarmee die kansen eigenlijk voor ze creëren. Bij de eerste goal verspelen we volstrekt onnodig de bal en bij de tweede staat er bij ons achterin gewoon eentje te pitten die zijn man zo weg laat lopen… Ik vond dat je kon zien dat het zeker die eerste helft over de hele linie niet ‘scherp’ was, we stonden te ver op afstand te dekken, onnauwkeurige passing. We misten de creativiteit om iets te forceren. Aan het eind hadden we het alsnog recht kunnen trekken toen we heel opportunistisch gingen spelen. Bob (Brilleman, Red.) had hem gewoon kunnen maken en ook Mats Kreek was er nog dichtbij. Maar dat waren mogelijkheden die puur uit opportunisme ontstonden. Dit was echt een ongeluksdag wat ons voetbal betreft…”

  Toch heb ik een leuke wedstrijd gezien. Ik heb met name genoten van de individuele staaltjes techniek van Colin Veerkamp. A-junior, en begenadigd technicus. Ik zag hem ballen doodmaken met een gemak dat deed denken aan de hele groten. Ik zag hem passeerbewegingen maken waarvan je ‘ballen in je buik’ krijgt. Het zijn deze pareltjes die mij elke keer toch weer verwachtingsvol naar die wedstrijden van de beloften doen gaan. En zelden kom ik écht teleurgesteld thuis. Het voetballeven is een feest, maar je moet wel zelf wat slingers ophangen. Colin Veerkamp is voor mij zo’n slinger…

  Ron Tuijnman
  Op- en aanmerkingen, correcties en aanvullingen, reacties als altijd van harte welkom via RON apenstaartje RTPSOFTWARE punt NL