https://www.svhuizen.nl/beloften-in-slotfase-kopje-onder/n3570c88
Zalmkado logo huizer kaasgilde logo bcz logo slokker it logo meco
Zalmkado logo huizer kaasgilde
   
  Beloften in slotfase kopje onder
  11 okt 2017
  Ron Tuijnman
  In de openingswedstrijd van dit seizoen gingen onze beloften kopje onder tegen het sterkere IJsselmeervogels. Een verslag....
  beloften-in-slotfase-kopje-onder

  Rauwe bonen
  Vanwege de pizza zal dit dorp zijn naam en faam niet vergaard hebben, vrees ik. Maar ‘honger maakt rauwe bonen zoet!’ zoals mijn vader zaliger vaak sarcastisch opmerkte als mijn moeder weer iets ter tafel bracht dat ik niet lustte. En geloof me - al zou je het aan mijn omvang niet zeggen: ik was als kind al een moeilijke eter…
  In het wedstrijdsecretariaat van de Vogels staat er echter een machtige schaal vol glimmende gevulde koeken naar me te lonken als men op mijn verzoek druk doende is een lijstje met namen en rugnummers te produceren. Want je kunt veel van die Spakenburgers zeggen, maar gastvrij zijn ze! En dus stap ik uiteindelijk toch nog met een goed gevulde maag die machtige tribune op voor de wedstrijd die onze beloften tegen die van de IJsselmeervogels zullen gaan spelen.
  En weer kijk ik mijn ogen uit: muziek, een videoscorebord met keurige logo’s, een wervelende lichtshow aan reclameteksten over de gehele lengte van het veld, ik heb wel betaald voetbal wedstrijden met een mindere entourage zien beginnen.

  Fysiek
  De Vogels hebben drie man uit de eerste selectie bij de beloften opgenomen. Eén speler moet weer wedstrijdritme opdoen en daar lenen deze wedstrijden zicht uitstekend voor. Bij Huizen zie ik alleen Bob Brilleman van onze eerste selectie terug en dat vertaalt zich in een team dat qua fysiek nog voor er een bal is getrapt al fysiek met 1-0 achter staat.
  Maar zo gedragen onze beloften zich bepaald niet. In de snelle openingsfase is het spits Thomas Muller die na een fraaie steekbal van Dennis Lamme brutaal het vuur opent op het doel van IJsselmeervogels-doelman Jan van Willige. Het vizier staat echter nog niet op scherp en de bal spat naast.
  Al ras wordt duidelijk, dat IJsselmeervogels niet alleen fysiek verder is, maar ook voetballend. Het combineert net wat makkelijker, loopt net even sneller, passt net even zuiverder. Maar zoals gezegd: Huizen laat er zich niet door imponeren en zoekt waar het ook maar even kan de aanval via de snelle Batuhan Cihan, spits Muller en Marouan Halouchi aan de andere kant.
  Als voetballiefhebber kan ik genieten van Dylan Chiazor, de nummer 7 van de Vogels. Prachtige voetballer waar de Huizer defensie de handen aan vol had en die niet zelfzuchtig met prachtige passes strooide. Zo ook na een minuut of elf als hij na een fraaie actie helemaal aan de andere kant Cem ter Burg bereikt. Deze kaatst de bal in één keer terug naar de penaltystip, waar de Huizer defensie onder aanvoering van de voortreffelijk spelende Tristen Kroeze alle zeilen moet bijzetten om het gevaar te keren.

  Genieten
  Ik word al een tijdje niet meer helemaal serieus genomen als ik het weer opmerk, maar het is bij tijd en wijle genieten van het frisse, open spel, de onbevangen acties van de pure liefhebbers daar in die beloften. En ook nu ontspint er zich weer een snelle, open wedstrijd, vol fouten – ik geef het onmiddellijk toe – maar zonder dat ik me een moment hoef te vervelen. Genieten van Batuhan Cihan, van Tristen Kroeze en die Dylan Chiazor.
  In de zeventiende minuut doet Huizen weer even van zich spreken en duikt Bob Brilleman net buiten de de zestien van de Vogels op en laat een hard schot los dat echter vrij nuchter door doelman Van Willige onschadelijk wordt gemaakt. Meteen daarop breken de Vogels uit en gaat spits Sergio Koziak met een harde kreet neer binnen de zestien. Arbiter Bram van den Boogaard doorziet het wat aangedikte theater van de spits en laat gewoon doorspelen.
  Mike van de Laar schiet dan kort daarop voorlangs. De bal is hard, maar gevaarloos. Dat kan dan meteen daarop weer niet gezegd worden van de prachtige volley van Chiazor waarmee hij de bal gelukkig voor Huizen van dichtbij rakelings over de goal van Onur Batman jaagt. Er gebeurt weer van alles! Het is vooral in deze fase dat onze nummer 3 – Tristen Kroeze – zich nadrukkelijk onderscheidt door slim positie te kiezen, rustig in te grijpen en kordaat weg te werken. Dat daarbij de voortzetting van die passes niet altijd even gelukkig was, dat is hem meteen vergeven. Ook doelman Batman had er een handje van om de ballen op een kansloze missie het niemandsland in te sturen.
  Het is echter ook diezelfde Batman die Huizen redt als Sergio Kozjak een venijnige bal loslaat.
  Jake Visser grijpt dan een minuut of zes voor de rust uitstekend in als Chiazor weer door dreigt te breken en hij geeft meteen een schitterende dieptepass waar helaas ook de IJsselmeervogels defensie goed op anticipeert. Ik kom ogen en pennen tekort om het allemaal bij te benen.
  Vlak voor rust komen we nog een keer met de schrik vrij als de bal goed voorkomt en Christopher Conner de bal bij de tweede paal van dichtbij over jaagt. Meteen daarna haalt Mike van de Laar van afstand de trekker over. Een ‘rot-bal’ voor een keeper, maar Batman staat opnieuw zijn mannetje. Uit de rebound wordt de bal opnieuw ingezet en tot twee keer aan toe weet keeper Onur Batman de bal van dichtbij te keren.

  Rust
  En zo halen we (mede) dankzij Onur Batman ongeschonden de rust. Een 0-0 stand die bepaald geen recht doet aan de snelle en lekkere eerste helft die we zojuist gezien hebben. Natuurlijk kan je het voetbal naïef noemen – opportunistisch als u wilt. Natuurlijk stierf er veel in schoonheid, zoals die schitterende hakbal waarmee Nassim Barkoki van IJsselmeervogels de bal in een keer door probeerde te spelen, maar zijn eigen benen raakte. Maar ik kan genieten van de poging alleen al, het kennelijke plezier dat er uit spreekt, de artisticiteit van de voetbalkunstenaar in spé.
  In de rust zie ik een paar flarden van een wanhopig aanvallend Oranje tegen elf Zweden die alleen letterlijk de vingers niet in de neus hadden, maar verder alles best vonden als het maar onder de zeven bleef. In die half lege ArenA kreeg het iets zieligs, en ik was dan ook blij dat ik weer naar de tribune terug kon voor de tweede helft van onze beloften…

  Het onvermijdelijke gebeurt
  Nadat Chiazor wild heeft overgeschoten uit een prachtige pass van Cem ter Burg en even later Sergio Kozjak een teenlengte tekort komt om een steekbal in ontvangst te nemen, gebeurt dan toch het onvermijdelijke: in de hoek van het strafschopgebied wipt een Vogels-aanvaller (ik kon even niet zo snel zien wie dat was) de bal handig over de fanatiek verdedigende Jasper van Vark. Diens hand is echter daarbij boven het hoofd en de bal toucheert dit verboden lichaamsdeel. Scheidsrechter Van den Boogaard doet alles goed: hij constateert de overtreding, onderkent het onopzettelijke én het voordeel dat Huizen daaruit dreigde te halen en legt de bal op de stip. Zonder een gele kaart voor de onfortuinlijke Van Vark die hier eigenlijk niets aan kon doen. Mike van de Laar zet zich achter de bal en voltrekt het vonnis vlekkeloos en onverbiddelijk. Geen kans voor doelman Batman: 1-0.
  En vanaf dan is het alleen nog maar tegenhouden dat Huizen kan doen. Het vingertje is uit de dijk en de suprematie van de Vogels vertaalt zich in de ene na de andere aanval die op de arme Batman afrolt. Hij duikt, ranselt, blokt slaat en vangt en weet verder onheil voor alsnog te voorkomen.
  Aan Huizer zijde zijn inmiddels wat wisselingen doorgevoerd en we zien Batuhan Cihan nu centraal op het middenveld lopen. Zijn plek op de flank wordt ingenomen door nummer veertien. Spelers met dat nummer op de rug hebben natuurlijk een soort ereschuld in te lossen, een ongeschreven verplichting om Oehhs! En Aaahhhhs! Over de velden te laten rollen. En ik moet zeggen dat onze nummer veertien daar in ieder geval één keer helemaal aan voldeed toen hij met de bal aan een touwtje de complete Vogels-defensie voor schut zette. Zijn voorzet daarna kwam helaas voor een leeg doel geen Huizer voetbalschoen meer tegen. Geen goal, maar wat een actie, wat een passeerbewegingen, wat een slalom, heerlijk! Rijp voor zo’n mooiste momenten-compilatie op YouTube!

  Jericho
  Of Onur Batman zeven keer redding heeft gebracht weet ik niet precies meer, maar na de 78e minuut zakt Huizen door de hoeven en stort onze defensie in als ware het de muren van Jericho.: Dylan Chiazor drijft de bal door het centrum op, kiest zijn hoek uit en laat zijn schuiver onhoudbaar in de hoek ploffen: 2-0... 
  85e Minuut: Mike van de Laar laat een hard schot van buiten de zestien los. Het gaat recht door het midden en Batman maakt zijn enige fout van deze avond en de bal slaat binnen voor de 3-0.
  90e minuut: Nassim Barkoki lost een fenomenaal afstandsschot dat precies in het kruis past: 4-0.
  Huizen opent zijn eerste wedstrijd dus met een nederlaag. Een terechte, want de Vogels waren gewoon beter. Geen schande om van deze tegenstander met deze cijfers te verliezen.

  Michael Weggemans
  Trainer Weggemans is het met me eens als ik aangeef dat het een terechte overwinning voor de Beloften van de Vogels is geworden: “Het werd inderdaad toch wel een afstraffing achteraf. De kwaliteiten van de jongens van de Vogels waren over de hele linie wat ouder en fysieker en dat betaalde zich in die slotfase met name uit. Na de eerste tien minuten hebben we wat omgezet en wisten we met deze jonge ploeg toch ook wat druk te zetten en weten we zelfs een paar goede mogelijkheden te creëren. Dan moet je daar in dit soort wedstrijden eigenlijk gewoon een keer scoren, dan heb je kans dat het een heel andere wedstrijd wordt. Het is geen schande om van deze ploeg te verliezen, maar als je mogelijkheden hebt in zo’n wedstrijd, dan moet je ze wel maken omdat je weet dat je er gewoon niet veel gaat krijgen. Ondanks dat we het verdedigend in de rust nog wat beter hebben proberen neer te zetten, werd het toch vooral tegenhouden die tweede helft en mogen we eigenlijk van die 4-0 nog niet eens wat zeggen. Ik vond wel dat we een penalty hadden moeten hebben en dat we een keer onterecht voor buitenspel werden teruggefloten toen we alleen voor de keeper stonden, maar ook dat zou denk ik het verschil niet meer hebben gemaakt. Verder niets dan lof voor de arbitrage. Uitstekende wedstrijd van die mannen..
  Vandaag deed er bij ons zelfs een B-junior mee en als je dan zo’n knul ook goed ziet invallen, dan zie je ook deze keer weer dat het leerproces eigenlijk belangrijker was dan het resultaat. We moeten het voetbal van de eerste helft gewoon door zien te trekken naar de volle negentig minuten, dan zijn we zeker op de goede weg!”