Zalmkado Huizerkaas BC Zuyderzee Slokker IT Services MECO groep
 • Lid worden
 • Webshop
 • Businessclub
 •  

  Arnold Klein en het seizoen dat maar geen seizoen wilde worden

  Gepubliceerd op:

  21 JUN 2021

  Vier hele competitieronden duurde het afgelopen seizoen en toen zat het er op. Toch gewoontegetrouw even om tafel met onze hoofdtrainer om te evalueren. Vier wedstrijden dus, met wisselend resultaat, waarbij met name de nederlaag tegen Breukelen er uitsprong. Een onterechte nederlaag constateer ik.
  “Eens,” beaamt Arnold. “Breukelen dreigt een beetje een ‘angstgegner’ te worden voor ons. Ze hebben een heel andere spelopvatting dan wij en daar hebben we moeite mee. Maar ik heb dat wel vast meegenomen in de manier waarop we komend seizoen dit soort tegenstanders tegemoet zullen gaan treden. We hebben met deze groep vorig seizoen al een bepaalde koers ingezet. Tegen de Breukelens moeten we toch uit een ander vaatje leren tappen: als het niet ‘mooi’ kan, dan maar minder mooi, maar wel met drie punten naar huis.
  Ik vond wel dat we behoorlijk fit waren die vier wedstrijden. Wat dat betreft waren we op de goede weg. Qua ‘voetbal’ moet er nog meer uit te halen zijn en daar zijn we nu al druk mee bezig.
  Ik heb er wel rekening mee gehouden dat die competitie niet hervat zou worden. Die besmettingscijfers werden eigenlijk alleen maar slechter en ik wist na Montfoort eigenlijk wel dat dit seizoen ‘klaar’ was.
  Helaas vernam ik via onze website dat een aantal prominente leden die binnen de club hun sporen hebben verdiend ons ontvallen is. Ik wil hierbij alle nabestaanden heel veel sterkte wensen met het verwerken van dit verlies. We willen daar zeker aan het begin van het seizoen nog even op gepaste wijze bij stilstaan…”

  Steun

  Dan komt de overheid met steunmaatregelen. Die schieten voor een club als Huizen uiteraard tekort. Kwamen jullie daar als ‘team’ ook een beetje uit?
  “De – team en staf – hebben een goed gesprek met het bestuur gehad. De conclusie was al vlot duidelijk: als we het onderste uit de kan zouden willen, dan bestond er volgend jaar geen sv Huizen meer. Het werd allemaal wel mooi voorgespiegeld die overheidssteun, maar je kreeg als club bij lange na niet die 90% die men beloofde. En dus hebben we allemaal besloten een fikse stap terug te doen. Ik vind het mooi dat dat niet alleen voor de eerste selectie gold, maar bijvoorbeeld ook voor alle andere trainers binnen de club. Een mooi gebaar, zeker omdat we her en der toch nog wel getraind hebben. Dat heeft mede ook ten grondslag gelegen aan het feit dat we met dezelfde groep onder dezelfde voorwaarden verder wilden gaan. Je houdt natuurlijk altijd wat spelers die toch besluiten te vertrekken of te stoppen, maar in de basis gaan we met dezelfde groep verder.

  Training

  Dan mag je op een gegeven moment niet eens meer trainen. Dat moet rampzalig hebben aangevoeld… Hoe onderhield je bijvoorbeeld de contacten met de spelers als je ze amper nog ziet?
  “Tot de winterstop hebben we inderdaad amper of niet kunnen trainen. Dan verwatert het contact inderdaad wel een beetje. Na de winterstop hebben we dat weer opgepakt en mochten we ook met viertallen gaan trainen. Langzaam konden we de trainingen vervolgens uitbouwen. Groot compliment voor de spelers die de drive hadden om er altijd te zijn. Nee, ze waren er niet allemaal iedere keer. Er waren ook spelers bij die werk hebben gezocht of een studie zijn begonnen omdat er nu toch een deel van hun inkomsten wegviel. Dat was best wel lastig omdat je als staf behoorlijk water bij de wijn moet doen om toch dingen voor elkaar te krijgen. Toch pikte je er wel spelers uit die het ook echt leuk vonden om ook die beperkte trainingen te blijven komen. Dat gaf mij de verplichting ervoor te zorgen dat die trainingen dan ook echt leuk bleven, ondanks alle beperkingen waar we mee geconfronteerd werden. Er werd een behoorlijk beroep gedaan op mijn inventiviteit om het leuk te houden met viertallen die niet te dicht bij elkaar mochten staan en waarbij partijvormen verboden waren.
  Het gebrek aan wedstrijdritme proberen we nu weer op te bouwen met veel onderlinge wedstrijdjes tegen de ‘Onder23’ selectie. We hebben nu een aantal spelers die de volle negentig minuten vol kunnen maken in die partijtjes, maar in juli zullen we weer de stap moeten gaan maken naar de volledige selectie die de negentig vol zal weten te maken. Er is wel een aantal spelers dat met een conditionele achterstand kampt op het moment. Dat zal ik straks heel voorzichtig op moeten gaan trainen. Voorzichtig, want na zo’n lange periode liggen blessures uiteraard maar zo op de loer…”
  We zouden sowieso niet mee hebben gedaan aan de regiocup die door de KNVB werd georganiseerd. We hadden wel al plannen onderling gemaakt met Zuidvogels, SDO, SVL en NSC Nijkerk om een kleine competitie te spelen. Het was wel jammer dat ook dat uiteindelijk niet van de grond kwam, want je hoopt als trainer uiteraard al wel een paar wedstrijdjes te kunnen spelen.”

  Cursussen

  “Ik heb inderdaad de afgelopen periode gebruikt om mezelf wat bij te scholen. Ik was al bezig met de cursus videoanalyses, en ik heb wat webinars gevolgd voor mijn punten als trainer. Die punten heb ik nu tot 2023 wel binnen, dus daar hoef ik me voorlopig geen zorgen meer om te maken… Voor mijn beroep als fysiotherapeut heb ik ook een basiscursus echografie gedaan en ga ik vanaf september beginnen met de master-opleiding.
  Daarnaast heb ik me ook gestort op het schrijven van een structuur beleidsplan. Een hele map met mijn visie op hoe een club met een eerste en Onder23 om zou moeten gaan. Ook heb ik mijn visie vastgelegd over het spelpatroon zoals wij graag willen spelen. Ik had dat uiteraard wel allemaal al in mijn hoofd zitten, maar nu hebben we het ook echt allemaal op papier staan.”

  Spelerscarroussel

  Wat mij als buitenstaander de laatste maanden erg gefrappeerd heeft, was de levendige transfermarkt. Spelers hebben toch amper het trainingsveld gezien of wedstrijden gespeeld. Je moet als TC toch wel erg sterk in je schoenen staan wil je op basis dáárvan besluiten wel of niet met een speler door te gaan. Het is ook maar de vraag hoe een beoogde speler door die voetballoze periode heen is gekomen…”
  “Wij hebben gelukkig de selectie grotendeels intact weten te houden. Preston Ziessen is naar Zuidvogels gegaan, Nassir Maachi en Tim Krux zijn naar Posthoorn gegaan en gaan op lager niveau verder. Ook Jurre van Mill heeft er voor gekozen komend seizoen voor Onder23 uit te gaan komen. Deels vangen we dat op door spelers uit de eigen jeugd door te laten stromen. Brian Willemse en Jurgen van Wessel zijn gestopt. Frank van de Bosch en Freek de Oude zijn uit onze eigen jeugdopleiding aan de selectie toegevoegd. Ook hebben we drie spelers van buiten aangetrokken: Mitchell van Schaik , die van JOS Watergraafsmeer komt. Van de jeugdopleiding van Almere City komt Anouar Aktaou en verder Delano Paskald die van Hoofdklasser TAC’90 in Den Haag komt. Hij woont in Amsterdam, dus dat is zeker qua afstand te doen en past daarmee ook binnen ons spelersbeleid. Hij traint al een paar weken met ons mee. Krux en Maachi waren natuurlijk wel routiniers binnen onze selectie – al heeft Nassir Maachi relatief niet zo heel veel kunnen spelen door blessureleed. Er zullen nu anderen op moeten staan. Als twee van die ervaren krachten wegvallen, dan zie je ook vaak dat andere spelers mondiger worden en in die rol gaan groeien. Wie die rollen binnen het veld zullen gaan invullen, dat zal de tijd moeten leren. Ik merk wel dat die ontwikkeling al gaande is: de sfeer is goed, spelers corrigeren en stimuleren elkaar.”
  Merkten jullie ook dat het benaderen van versterkingen anders verliep dan voorheen?
  “Ja, normaal geef je een naam door en dan wordt zo’n speler bekeken tijdens wedstrijden of trainingen. Voordeel was wel dat we ze nu alvast mee konden laten trainen. Dan zie je nog niet die echte wedstrijdgedrevenheid, maar toch wel wat voor vlees je voetballend in de kuip hebt… Je ziet dan dat die nieuwe spelers door de selectie geaccepteerd worden, waardoor ze straks in juli eigenlijk al meteen ‘onderdeel’ van de selectie zijn.”

  Competitie

  Een herhaling van zetten, of had je liever een geheel nieuw indeling gehad?
  “Nee, voor mij is de competitie eigenlijk nog niet eens begonnen met die vier wedstrijden. Dit is best een pittige, maar aantrekkelijke competitie en ik wil echt wel eens zien waar we daarin komen te staan. Daarbij is een competitie nooit helemaal hetzelfde omdat er toch altijd spelers bijkomen en afgaan, ook bij de andere clubs.
  We kijken zeker positief uit naar het nieuwe seizoen. Dat zit ook in mijn aard en ambitie om die gedrevenheid over te brengen op de groep.”

  Gerelateerde artikelen